Българското обединение на шофьорите (БОШ) се обяви категорично против пияни

...
Българското обединение на шофьорите (БОШ) се обяви категорично против пияни
Коментари Харесай

Обединение на шофьорите не иска пияни водачи на пътя, но не вярва мерките да помогнат

Българското обединяване на водачите (БОШ) се разгласи изрично срещу пияни или дрогирани хора да ръководят МПС по пътищата на страната в позиция по отношение на измененията в Наказателния кодекс (НК), предвиждащи лишаване на транспортните средства на водачи, ръководещи същото МПС под въздействието на алкохол, наркотични субстанции или техните аналози.

От организацията акцентират, че над 55% от починалите по пътищата на годишна база са водачи.

" Имайки поради, че виновността за породените тежки ПТП, над 95%, се приписва на водачите на МПС, то се оказва, че ние заран, когато се качим на автомобила сме евентуални жертви или пандизчии. Поради тези и други аргументи, ние изрично не желаем по пътищата да има водачи в несъответстващо положение, които може да ни убият или трайно инвалидизират ", декларират от БОШ.

От браншовото обединяване показват и статистичски данни на Министерство на вътрешните работи, съгласно които за 2022 година починалите при произшествия в България са 531, 7 са жертвите на ПТП, породени от пияни водачи, двама души са починали при произшествия по виновност на дрогирани водачи, а петима са починали в пътни катастрофи, станали поради превишаване на оптимално позволената. " При това състояние, се оказва, че законодателя подхваща драконови ограничения за предотвратяването на ПТП, които водят до по-малко от 3% от общата смъртност по пътищата. За същия интервал на време, починалите в ПТП чиновници на Министерство на вътрешните работи, които са изпълнявали служебните си отговорности, са 1% от общо починалите, а точно 5 индивида. Интересно е, че сякаш с цел да се понижи смъртността на пътя и да се " спасят " 3% от общо починалите, се подхващат толкоз съществени ограничения, а за различен 1% не се прави нищо ", акцентират от Българското обединяване на водачите.

От организацията означават още, че до 16 август 2023 година, починалите при ПТП тази година са със седем по-малко, по отношение на същия интервал на 2022 година " Тук би трябвало да отбележим думите на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, съгласно който единствено за първите 4 месеца на тази година има издадени над 960 000 електронни фиша за ръководство на МПС със скорост над оптимално позволената, при издадени такива наказания за цялата 2022г.- 1 111 525 бр. Видно от тези данни е, че макар огромните наказания, това не трансформира броя на починалите ", безапелационни са от обединяването.

Според организацията измененията в Наказателен кодекс са популистки и недомислени и могат да доведат и до комични обстановки. " Много ни е забавно, по какъв начин би се действало, съгласно последните законови промени, а точно конфискация на ППС, в случай че се откри, че водач в градския превоз ръководи рейс, след приложимост на неразрешени субстанции. Също ни интересува за сходен сюжет случил се с машинист, ватман, а за случаите със водач на аероплан и капитан на транспортен съд, дори не желаеме да попитаме. Ще спестим и разумния въпрос, при нарушаване на закона от машинист и ватман, ще се построява ли релсов път пред РПУ-то, на територията на което, е хванат нарушителя ", допълват иронично от БОШ.

От организацията научили и за задържане на товарни коли с дрогирани или пияни водачи, което било безусловно неприемливо заради обстоятелството, че транспортното средство не е благосъстоятелност на лидера, който е нарушил закона и по този начин се създавала опция да бъда ощетен притежателят на автомобила.

" Видно е, че с изключение на популизъм, в тези промени не се вижда нищо действително, което да промени аварийността на пътя, само че има предпоставки за внезапно нарастване на делата против страната и в частност против Министерство на вътрешните работи. Дела, по които компенсации ще плащаме всички ние, честните данъкоплатци. Също по този начин, въпросните промени в Наказателен кодекс, най-вероятно ще генерират висока корупция на пътя - нещо, с което, публично управляващите се борят. Интересен е и обстоятелството, обвързван с този проблем, че някои лица, титулуващи се за специалисти по сигурност на придвижването, доста шумно поддържат тези ненужни и отежняващи ситуацията на пътя, законови промени. Но популизмът явно навлиза съществено в нашето общество ", декларират още от организацията.

От Българското обединяване на водачите молим чиновниците на Министерство на вътрешните работи да не надвишават правата си и да не задържат транспортни средства преди съдът да се е произнесъл по случая. От Бои приканват и народните представители да анулират законовите промени до момента в който ги образуват по този начин, че да са работещи във връзка с сигурността на придвижването по пътищата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР