Българското министерство на външните работи потвърди, че е отказало разрешение

...
Българското министерство на външните работи потвърди, че е отказало разрешение
Коментари Харесай

Външно препраща искането на Украйна за оръжия към министрите Заков и Нинова

Българското министерство на външните работи удостовери, че е отказало позволение за прехвръкване на самолета на външния министър на Русия Сергей Лавров.

Причината е, че Лавров е в санкционния лист на Европейски Съюз и му е неразрешено влизането и прекосяването през територията на страните-членки.

" Във връзка с медийни запитвания, осведомяваме, че Министерството на външните работи на Република България, с нота от 1 юни 2022 година, не даде дипломатическо позволение за осъществяване на съветски полети над българска територия с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров.

Решението е в сходство със санкционните режими на Европейския съюз против Русия и по-конкретно член 4д, параграф 1 от Решение 2014/512/ОВППС на Съвета от 31 юли 2014 година В допълнение, считано от 25 февруари 2022г., под номер 670 Сергей Викторович Лавров е включен в листата с физически и юридически лица, обект на ограничаващи ограничения на Европейски Съюз, според Регламент 269/2014 година ", оповестиха от Министерството на външните работи.

България, Северна Македония и Черна гора не разрешиха на самолета на Лавров да прелети над тях на път за Белград. Той трябваше да е в столицата на Сърбия през днешния ден по покана на президента Александър Вучич. Сърбия е единствената страна на Балканите, която се държи като съдружник на Русия след началото на войната в Украйна.

От Външно потвърдиха и за нотата от украинска страна, с която се желае България да даде муниции и въоръжение като гаубици и минохвъргачки на Киев. Тя ще бъде препратена на способените министри Драгомир Заков на защитата и Корнелия Нинова на стопанската система.

Епицентър. бг напомня: На 4 май 2022 след 6 часа диспути с 200 гласа " за " пленарната зала реши да не изпращаме оръжия за Украйна. За задачата Народното събрание даде мандат на Министерския съвет да разиска и приложи повсеместен пакет от ограничения, свързани с войната в Украйна.

Пакетът от ограничения планува оказване на филантропична, финансова и военнотехническа помощ на Украйна, съгласно опциите на Република България, продължение на поддръжката за участие на страната в Европейски Съюз, помощ за бягащите от войната украинци и интеграцията им, износът на украинското зърно през Варна, усилване на енергийното съдействие, включително доставка на природен газ, както и продължение на доставките на филантропична помощ.

В този ден в Народното събрание се появи писмо на украинския дипломат, в което се посочваха шест претенции на Украйна, въз основата на контрактуваното преди този момент сред Кирил Петков и Володимир Зеленски. В писмото нямаше дефиниция за изпращане на оръжия, а само се настояваше за ремонт на военна техника за украинската войска.

Днешната нота на украинския дипломат е нова позиция на Киев в връзките с България. За да се удовлетвори настояването, то би трябвало още веднъж да мине през Народното събрание. Позицията на Българска социалистическа партия обаче е непроменена - левицата ще напусне държавното управление, в случай че Министерски съвет реши да даваме оръжия за воюваща страна.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР