Българското гражданство да се отнема, ако получилите BG паспорти си

...
Българското гражданство да се отнема, ако получилите BG паспорти си
Коментари Харесай

Отнемат българското гражданство на някои македонци

Българското поданство да се лишава, в случай че получилите BG паспорти си разрешат обидни квалификации към страната, народа и институциите или тирада на омразата, планува предложение на Министерството на външните работи за промени в Закона за българското поданство.

“Придобиването на поданство по натурализация изисква и отговорности за съблюдаване на българските закони, почитание към България и националните ѝ знаци и институции. Всяка форма или демонстрация на ненавист, непоносимост и експанзия към българската страна, нейни жители и/или български общности в чужбина е освен неприемлива, само че и допуска отсъствието на възприятие за принадлежност към българската страна ", стимулират се от Министерство на външните работи в плана, препоръчан за разискване.

Най-голям проблем с сходни прояви до момента България е имала от страна на Северна Македония. По наше искане премахването на речта на омразата в югозападната ни съседка даже залегна в изискванията ѝ за пускане на договарянията за участие в Европейски Съюз, дружно с измененията в конституцията, изясняването на историята и други Това е и настояването, по което има минимален прогрес до момента. Само в последната една година на няколко пъти бяха нападани български клубове, до момента в който най-после РСМ не ги дерегистрира с претекста, че имената им са противоречиви - “Борис Трети " в Охрид и “Иван Михайлов " в Битоля.

В началото на годината бе пребит секретарят на клуба в Охрид Християн Пендиков, тъй като е с българско съзнание. Със същия претекст през юни петима биха и ръководителя на сдружението на локалните българи “Шемето " в Струга - Бекир Кадриески.

Македонците обаче са на челно място измежду претендентите за BG паспорти. По данни на Министерството на правораздаването от 2001 до 2022 година на база български произходгражданство са поискали 129 382 македонци А 99 340 от тях към този момент са го получили.

Както “24 часа " писа, от 3 година насам се следи и спад в искащите. Причината - законова пречка по издаването на така наречен документ за български генезис. Това е един от главните претекстове, с които освен македонци, само че и албанци, сърби, молдовци, украинци и други аплайват за наш паспорт. Доказването на родословие нормално става с публични документи на българската страна или институции, които са издадени на техни родители, баби, дядовци и други

Повечето кандидатстващи обаче нямат такива, тъй като в доста от случаите са изгубени или унищожени.

До 2021 година с тези проблеми се занимаваше Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ). Ако успееше да се потвърди, че кандидатстващият е потомък на българин, издаваше и така наречен документ за BG генезис. Тази процедура обаче бе прекъсната преди 2 година след кавги, че удостоверения са издавани без причина.

За проблемите се заприказва през 2013 година, когато тогавашният зам.-министър на правораздаването Илия Ангелов на два пъти сезира прокуратурата, че ДАБЧ е издавала удостоверения в нарушаване на закона. Проверката откри, че от 810 инцидентно определени преписки сред 2011 и 2013 година

717 не са подкрепени с никакви документи

През 2018 година пък бе задържан тогавашният началник на ДАБЧ Петър Харалампиев. Според обвиняванията на прокуратурата той е желал и получавал подкупи за издаване без законово съображение на удостоверения за BG генезис на непознати жители - в някои случаи даже в рамките дневно. Обвинения бяха повдигнати и на някогашния основен секретар на ведомството Красимир Томов и още двама души.

През юни 2021 година Вашингтон забрани на Харалампиев, Томов и фамилиите им да влизат в Съединени американски щати. Те бяха глобени за корупция редом с оповестените по закона “Магнитски " Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

След това Народно събрание преформатира организацията и разпореди издаването на удостоверения да се прави от Консултативен съвет към нея, който обаче не съумя да проработи поради липса на постоянно държавно управление. С измененията на Министерство на външните работи в този момент този съвет ще бъде закрит и с издаването на удостоверенията за BG генезис към този момент ще се занимава Министерството на правораздаването, като по този начин или другояче по-голямата част от работата се прави от него и в сегашния миг.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР