Българското Гонче е изключително интелигентно ловджийско куче, което може да

...
Българското Гонче е изключително интелигентно ловджийско куче, което може да
Коментари Харесай

Българско Гонче

Българското Гонче е извънредно интелигентно ловджийско куче, което може да се трансформира в съвършен домакински любим. Поради отзивчивия си темперамент Българското Гонче е известно измежду жителите на огромните градове.

История на Българско Гонче

Българското Гонче се е срещало още преди новата епоха на доста места по Балканския полуостров. Кучета, които доста са приличали на актуалното Българско Гонче, са помагали на античните гърци по време на лов. Тракийските племена са отглеждали кучета, които са прадеди на актуалните Български Гончета. По време на османското иго в България Българското Гонче е било ценено доста високо и в случай че е проявявало съвършени ловни качества, цената му се е определяла в злато. Българското Гонче, което е било публикувано най-вече в Лудогорието, дълго време е било известно като Делиорманско, а също по този начин и като Лудогорско Гонче. Днес кучетата от тази порода към този момент се назовават с едно име и то е Българско Гонче. Породата е приета от Международната федерация по кинология и българските кинолози с право се гордеят с това достижение.

Не са доста страните, които имат лична порода кучета. За да се селекционира породата и да се уточняват нейните качества, са били направени огромни старания от страна на български селекционери още през 70-те години на предишния век. За задачата са били закупени кучета от тази порода от Кърджалийския край, където представители на породата са запазили през вековете съвършените си работни качества като ловни кучета. Така била основана национална плантация за отглеждане на Българско Гонче, където се работи по опазване на чистотата на породата. Създаден е Национален клуб на породата, който провежда национални изложения на кучетата от породата. Тъй като породата е приета в целия свят, Българското Гонче може да взе участие във всички интернационалните изложения и надпревари.

Стандарт на Българско Гонче

Мъжките кучета Българско Гонче доближават до 58 сантиметра височина, а женските - до 54 сантиметра. Мъжките доближават до 25 кг тегло, женските са малко по-фини. Българското Гонче е с доста добре развита мускулатура на цялото тяло. Главата на кучето от тази порода е едра, с леко издължена зурла. Носът постоянно е черен на цвят. Очите са с овална форма и са светлокафяви или тъмнокафяви на цвят. Те наподобяват леко издължени нагоре. Ушите са тъмни, клепнали, а краищата им са заоблени. Челюстите на Българското Гонче са добре развити. Гръдният панер на кучето от тази порода е добре развъртян.

Опашката е относително дълга, като е по-дебела в основата, а към края е по-изтънена. Допустимо е Българското Гонче да навие опашката си над гърба. Крайниците на Българското Гонче са мускулести, лапите са с овална форма. Козината на Българското Гонче е къса, черна на цвят, като тук-там има светлокафяви петна - те се разполагат отвътре на краката, в края на опашката и към устата на кучето.

Грижи за Българско Гонче

Българското Гонче е куче, което не изисква особени грижи. Достатъчно е да извеждате любимеца си постоянно, в случай че живее в апартамент, и да му предоставяте опцията да тича на воля. Идеално за Българското Гонче е, в случай че живее в дворно място и има добре издигната къщурка, която да го пази от капризите на времето.

Българското Гонче не би трябвало да се къпе повече от три пъти в годината, с цел да не се наруши хубостта на косъма му и защитния му пласт. Козината на Българското Гонче не би трябвало да се разресва постоянно - задоволително е два пъти седмично да я сресвате с железен гребен или да минавате с влажна забрадка, с цел да отстраните непотребните мъртви косъмчета. Българското Гонче не би трябвало да спи на място, където има течение. Редовно проверявайте очите и ушите на Българското Гонче за инфекции. Ако не върви на лов, Българското Гонче има потребност от игри, които да заменят лова, по тази причина постоянно играйте с вашия любим.

Обучение на Българско Гонче

Българското Гонче е доста интелигентно куче. Обучението му може да стартира от напълно ранна възраст - още от втория месец след раждането му. Препоръчва се то да бъде обучавано от човек, който има опит с ловни кучета. Дори да не бъде употребявано за лов, Българското Гонче може да бъде научено на доста неща, които се употребяват по време на лов. Българското Гонче е доста изпълнително куче, което с наслада ще прави всичко, с цел да зарадва стопанина си. Голяма необичайност е Българското Гонче да откаже да извърши команда, само че в случай че това стане, най-вероятно се дължи на емоционалността на кучето и не трябва да се санкционира строго, а да се даде опция на животното да се поправя единствено.

Хранене на Българско Гонче

Българското Гонче е интензивно куче, което има потребност от висококачествена храна, с която да получава нужното количество протеини. Можете да храните Българското Гонче с висококачествени консерви или суха храна за кучета, само че можете да изберете и хранене с натурални артикули. Българското Гонче се усеща добре, когато се храни с месо и месни субпродукти, които са леко обработени термично.

 Куче Българско Гонче Снимка: BrfkOrg

Не се предлага да давате на Българското Гонче свинско и овнешко месо, защото те са прекомерно мазни за него. Дивеч, телешко, пилешко и пуешко месо са съвършени за Българското Гонче. Можете да му давате също по този начин твърдо сварени яйца, кисело мляко, извара, зеленчуци. Не се предлага да давате на Българското Гонче пушено месо, тръбни кокали, прясно мляко, морска риба, солени и пикантни храни, захарни и тестени произведения, а също по този начин прекомерно топла или прекомерно студена храна.

Заболявания на Българско Гонче

Българското Гонче е крепко куче, което се е научило да оцелява през вековете. Въпреки това обаче кучетата от тази порода може да страдат от някои генетично обусловени болести. Сред тях са тазобедрената дисплазия, ушни и очни инфекции, разнообразни типове дерматити, проблеми със стомаха. Трябва да се внимава кучето да не излиза на лов най-малко два-три часа откакто се е нахранило, защото може да се получи съдбовното за тези животни приплъзване на стомаха. В редки случаи кучетата от породата Българско Гонче могат да страдат от катаракта или от прогресивна недоразвитост на ретината, което в някои случаи може да докара до слепота на животното.

Любопитни обстоятелства за Българско Гонче

Българското Гонче има извънредно мощно подушване. То може да се съпостави в това отношение с фамозната порода Блъдхаунд, която е известна с съвършеното си подушване по време на лов. Българското Гонче е незаместим асистент на ловците при лова на диви свине, защото те са известни като рискови животни и от време на време конфликтът им с ловно куче може да приключи съдбовно за него. Българското Гонче има задоволително разсъдък, мощ, храброст и експедитивност, които го вършат съвършен за сходен лов.

Ловът с Българско Гонче е извънредно прочувствен, защото кучетата от тази порода имат скъпото качество сами да изкарват дивеча пред ловеца, с цел да го улеснят.

Българското Гонче се цени поради обстоятелството, че то може няколко пъти да накара дивеча да мине пред ловеца. Когато открие заек или диво прасе, Българското Гонче стартира освен да преследва плячката, само че и да лае, с цел да разбере стопанинът му накъде би трябвало да върви. По време на османското иго се е говорело за кучета от породата Българско Гонче, които са карали дивеча да минава повече от 10 пъти пред ловеца, с което са доказвали работните си качества. Затова се счита, че Българското Гонче е най-хубавата ловна порода в страната.

Недостатъци на Българско Гонче

Понякога кучетата от породата Българско Гонче се вживяват прекомерно доста в преследването на дивеча и може да не помнят изцяло, че би трябвало да спомагат на ловците, вместо да се пробват сами да заловен плячката.

Ако бъде оставено за доста дълго време единствено, Българското Гонче може да се държи деструктивно - да се опита да унищожава интериора на жилището или да копае дупки, в случай че живее на двор. Ако е оставено прекомерно дълго единствено, Българското Гонче може да лае дълготрайно.

Липсата на задоволително придвижване може да се отрази зле на кучето и то да стане апатично и да не желае да прави каквото и да е. В такива случаи се предлага то да се извежда измежду природата, където да му се дава опция да потича.

Прочетете и за другите български породи кучета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР