Българско семейство лекари по дентална медицина са сред първите получили

...
Българско семейство лекари по дентална медицина са сред първите получили
Коментари Харесай

Българските стоматолози, ваксинирани в Русия, разказаха какъв страничен ефект са усетили

Българско семейство лекари по дентална медицина са измежду първите получили съветската ваксина "Спутник V ". Д-р Диян Иванов и доктор Йорданка Чанева към този момент са ваксинирани и с втората доза.

Ваксинирането в Русия е почнало на 7 декември. В първата фаза се ваксинират медицински лица, обществени служащи, хора над 60 години и учители. Тогава двамата стоматолози са получили първата доза, а оня ден им е била сложена втората.

Записването за имунизация е ставало по електронен път, а по време на самата имунизация са били посрещнати с цветя и бонбони, описа доктор Чанева.

„ След първата доза нищо не усетихме. Даже се разходихме и се почерпихме. След втората доза оня ден имаше някаква реакция, само че тя беше незначителна. Имаше леко настинка, дребна температура до 37,2. Но това беше през вчерашния ден, през днешния ден към този момент сме окей “, споделя доктор Иванов.

„ Тази температура по никакъв метод не се е отразила на положението ни. Ако не бяхме се ваксинирали и не бяхме я мерили, нямаше да разберем, че имаме температура “, добави брачната половинка му.

„ Основната разлика сред "Спутник V " и РНК имунизацията на „ Пфайзер “, която ще се ползва в Европа е, че последната е „ изкуствена “. Класическата вкасина се основава доста дълго време – 10-15 години.

Затова при подобен ковид, който аргументи толкоз доста смъртни случаи при възрастните хора, учените работеха за основаването на една бърза ваксина. Това е безусловно нов способ, а в съветската ваксина се употребява по-стара методика “, сподели доктор Чанева.

„ Тя е на основата на аденовируси, като върху тези платформи се работи от 17 години. А "Спутник V " е на платформа отпреди 4 години, когато е основана ваксина против ебола и са имунизирани 60 000 души. По този метод е пробирана и ние имаме цялостно доверие в нея “, показа доктор Иванов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР