Българският застрахователен пазар отчетливо се различава от другите европейски пазари

...
Българският застрахователен пазар отчетливо се различава от другите европейски пазари
Коментари Харесай

Автомобилните полици продължават да доминират на българския застрахователен пазар

Българският осигурителен пазар отчетливо се разграничава от другите европейски пазари във връзка с пазарната конструкция.

Силно господства автомобилното обезпечаване, главно по линия на наложителната „ Гражданска отговорност “ и нищожно застрахователно покритие по останалите бизнес линии.

Това заяви Лъчезар Богданов, основен икономист в Института за пазарна стопанска система (ИПИ) при показване на аналитичния отчет " Застраховането в България - стопански отпечатък и провокации пред развиването ", направен от Института за пазарна стопанска система (ИПИ) за Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).

В дискусионното събитие присъединяване взеха Константин Велев, ръководител на УС на АБЗ, Юри Копач, зам.-председател на УС на АБЗ, Веселин Ангелов, член на УС на АБЗ, Лъчезар Богданов, основен икономист, ИПИ и Петя Георгиева, икономист, ИПИ.  Участваха и представители на академичната и застрахователна общественост, държавни институции и медии, заяви Българска телеграфна агенция.

Автомобилните застраховки (ГО и Каско) държат главния дял в премийния доход - 71 на 100 през 2021 година Имущественото обезпечаване, отвън автомобилното и общата гражданска отговорност, генерира едвам 13,8 на 100 от премийния доход.

В страните с най-развито имуществено обезпечаване неговият дял приближава 50% от общите доходи, като междинното равнище за Европа e към 36,5%, по данни на  Insurance Europe.

За 2021 година компенсациите по Гражданско отделение и Каско надвишават 84% от всички компенсации в общото обезпечаване и 69% от общия размер на застрахователните компенсации през годината.

По линия на общото обезпечаване са изплатени 81,8 на 100 от всички компенсации през 2021 година Обезщетенията, свързани с пожар и естествени бедствия, приближават 65 млн. лв., или 5 на 100 от общия им размер.

Плащанията, свързани със заболяване, доближават 48 млн. лв., или 3,7 на 100 от всички платени компенсации, като дружно със сходните артикули, предлагани в животозастраховането, доближават близо 84 млн. лв. или 6,5 на 100 от общите.

Стопанските въздействия от застраховането най-директно могат да се илюстрират посредством размера на изплатените компенсации.

Те разрешават опазване на равнището на ползване или бързо заменяне на дълготрайни активи или друго имущество, като в общия случай може да се одобри, че изплатените компенсации се трансформират в дейно пазарно търсене на артикули и услуги, за настоящо ползване или вложения.

Динамиката на изплатените компенсации в огромна степен следва повишаването на брутните премийни доходи.

В интервала от 2008 година до 2021 година общият размер на заплащанията се усилва от 688 млн. лв. до 1,297 млн. лв.. Нарастването на годишната сума на компенсациите е със 79% при общото обезпечаване и 151% в животозастраховането.

В годините от 2015 до 2021 година общият размер на компенсациите следва промените на общата икономическа интензивност, като съотношението стабилно се задържа към 1 на 100 от Брутният вътрешен продукт.

За съпоставяне, в доста от страните от Източна Европа той е сред 1,2 на 100 и 1,8 на 100, в по-развитите страни от Западна Европа е сред 3 на 100 и 6 на 100, а в скандинавските страните надвишава 8 на 100.

България е измежду страните с най-нисък дял на изплатените компенсации, относимо към размера на стопанската система.

Сравнително ниският принос, измерен през размера на компенсациите, отнесени към мащаба на стопанската система, както и структурата на пазара, демонстрира, че механизмите на трансфер на риска се употребяват непълноценно и в следствие цената на възобновяване от неподходящи събития на практика се носи от държавния бюджет, бизнеса и семействата.

Инвестициите на застрахователите са различен значителен аспект на икономическо влияние и надлежно принос на бранша.

Застрахователите са важен, въпреки и не водещ институционален вложител, уточни Лъчезар Богданов. Той разяснява, че усилването на тази роля минава през въвеждането на съответни регулаторни тласъци в региона на животозастраховането, защото точно тези артикули допускат струпване, икономисване и вложения.

В Европа, а и по света, точно животозастрахователите са най-големите институционални вложители.

Макроикономическото значение на вложенията на застрахователите се мери в релативно стабилно съответствие сред 3,5 на 100 и 4 на 100 от Брутният вътрешен продукт приблизително за последните 10 години.

Променя се последователно структурата на вложенията, като спада делът на тези в депозити. Над 2,1 милиарда лв. са вложенията на българските застрахователи в държавни облигации. Към края на 2021 година те имат български дългови бумаги, издадени на интернационалните пазари за 502 млн. лв. и още 887 млн. лв. в ДЦК, издадени на вътрешния пазар.

Осъществяването на застрахователна активност единствено по себе си оставя самобитен „ отпечатък “ върху всички свързани и поддържащи икономически действия. Според оценката на ИПИ съвкупният резултат от реализирането на активността на застрахователите в България се мери в основано в допълнение търсене от над 1,1 милиарда лв..

Приносът на застрахователния бранш се показва и посредством отделянето на средства за възстановяване сигурността на придвижване, поддръжка за земеделските стопани и характерни действия, изразяващи корпоративната обществена отговорност на застрахователните компании.

Държавните политики и регулации оказват осезаемо влияние върху бранша и развиването му, разяснява Петя Георгиева.

Ефектът от активността на застрахователните сдружения върху държавния бюджет може да се наблюдава посредством събраните от бранша налози.

През 2019 година приходите от корпоративен налог върху застрахователните сдружения пораства с близо 45 на 100 до 71 млн. лева Данъкът върху застрахователните награди пораства устойчиво след 2013 година, като доближава до близо 47 млн. лева през 2020 г.

Публичните доходи от налози върху активността на застрахователните сдружения са релативно ниски по отношение на общите доходи от налози на страната, само че те са директно свързани с обсега на застрахователния бранш, компаниите, които оперират на пазара и резултатите от тяхната активност.

Друго значително влияние от страна на страната върху бранша е по линия на наложителното обезпечаване.

В България се въведени отговорности за подписване на застраховка за избрани професионални категории, за чиновници на държавни и общински структури, за имущество или отговорност и др.

Сегментът на наложителните застраховки е важен за пазара, като водещ е делът на Гражданска отговорност на автомобилистите. Задължителното обезпечаване не е изключително дейно, а резултатността е директно обвързана с контролните механизми, уточни Петя Георгиева и даде образец с ниското застрахователно покритие при общинските парцели.

Икономистите от ИПИ оцениха като проблематична намесата на страната на застрахователния пазар посредством подаването на сигнали, че ще спомага на жителите за възобновяване на загубите от злополучие или друго рисково събитие.

Това основава отрицателни тласъци, водещи до ограничение на застрахователното покритие и в следствие до липса на съответна отбрана.

Петя Георгиева очерта и областите за разширение на обсега на застраховането, в които се следи неосъществен потенциал за потребление на застрахователни принадлежности и чието развиване би довело до възстановяване на публичното богатство.

Една от тях е изменението на климата и свързаната с това възходяща нужда от по-пълноценно потребление на механизмите на имущественото обезпечаване. Здравеопазването и здравната система са друга област, в която застраховането би могло да предложи съответни решения.

На този стадий доброволното здравно обезпечаване има важен резултат главно върху даването на извънболнична помощ, като аргументите за това са доста и разнообразни, само че най-много са свързани със структурирането на опазването на здравето в България, необятния пакет здравни услуги, финансиран от НЗОК, неналичието на " пространство ", в което да оперират здравноосигурителните сдружения без да повтарят покритието на касата.

Дигитализацията и произлизащите отсам кибер опасности са сфера, в която занапред интензивно ще се търсят застрахователни решения.

Висок е капацитетът за развиване на животозастраховането предвид на демографските опасности и произлизащата от това нужда от вдишване на персонална отговорност за самостоятелното богатство през пенсионния интервал, отвън наложителното обезпечаване за пенсия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР