Българският военен научно-изследователския кораб 421 Св. св. Кирил и Методий“

...
Българският военен научно-изследователския кораб 421 Св. св. Кирил и Методий“
Коментари Харесай

Изследователският ни кораб тръгва на втора антарктическа експедиция

Българският боен научно-изследователския транспортен съд 421 „ Св. св. Кирил и Методий “ ще отпътува на своето второ корабоплаване в границите на 32-ата антарктическа експедиция на 8 ноември в 13.30 ч. Това заяви командирът му капитан втори сан Николай Данаилов.



" Предизвикателството пред екипажа ще бъде да транспорти близо 70 тона материали за построяването на новата научна лаборатория наоколо до българската база на остров Ливингстън ", сподели капитанът.

" Условието е тя да бъде приключена до края на експедицията, с цел да оцелее при тежките атмосферни условия. За задачата от аржентинското пристанище Ушуая ще бъдат превозени няколко души, които ще строят лабораторията. Предвид периодите и неприятните условия, най-вероятно ще се наложи и военнослужещи да вземат участие интензивно в градежа ", добави Николай Данаилов.



" Втората задача на експедицията е обезпечаването на условия за реализирането на 10 научни плана, които към този момент излизат отвън параметрите на остров Ливингстън. Ще бъдат посетени и островите Смит, Десепшън и 25 май, откъдето учените ще вземат проби и ще изследват флората и фауната. Тази година ще се изследват и звуци ", разяснява командирът на кораба.

Тръгването с месец и половина по-рано ще обезпечи на полярниците идване на Антарктида с началото на астрономическото лято там, което по думите на Данаилов ще им разреши да разтоварят всички материали и да проведат всички научни планове в границите на 50 дни работа.

Екипажът на НИК 421 ще бъде повишен на 34 военнослужещи за разлика от първото корабоплаване, което бе с 27 души. Засилена е палубната команда, има повече лодководачи, с цел да може разтоварването на необорудвания бряг да бъде осъществено с бързи темпове и през нощно време.



Данаилов ще бъде за повторно пълководец на кораба, само че няма да подходи със самочувствие, а с голяма нерешителност и почитание към океана, а насъбраният опит ще се отрази в усърдие България да доразвие насъбраните благоприятни условия и да поддържа непрекъснат кулоар на икономическо взаимоотношение с народи, които нямат полярни кораби и достъп до Ледения континент.

" По думите му към партньорството с българската страна и НИК 421 към този момент има огромен интерес. Уговорено е представители на белгийския полярен институт да работят на борда при бъдещата експедиция ", заяви командирът.

Kапитан Николай Данаилов изнесе лекция за реализирането на първото корабоплаване на българския транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий " в Антарктическия район на заключителната конференция " Науката в работа на обществото " в границите на проведения от Съюза на учените във Варна " Месец на науката " 2023 в Медицински университет " Проф. доктор Параскев Стоянов " - Варна. Той връчи списание ЛИК, отдадено на плаването на НИК 421 до Антарктида, на водещия конференцията проф. Златислав Стоянов.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР