Българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева постави

...
Българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева постави
Коментари Харесай

Помпео и Захариева обсъдиха отпадането на визите, отбраната, енергетиката

Българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева сложи пред американския си сътрудник Майк Помпео въпроса за отпадане на визите при пътувания на българите в Съединени американски щати, както и за сключването на конвенция за обществена отбрана с американската страна, оповестиха от Министерство на външните работи.

Двамата първи дипломати разговаряха във Вашингтон, където българският вицепремиер е по покана на американския Държавен департамент.

" Съединени американски щати ще продължат да подкрепят страната ни в процеса на понижаване на броя на отказаните американски визи за български жители, който е един от критериите за включване в Програмата. Разбира се, ние също поставяме старания, като в тясно съдействие с посолството на Съединени американски щати в София осведомяваме българските жители за изискванията, на които би трябвало да дават отговор, с цел да получат виза. " - съобщи министър Захариева.

Вицепремиерът Екатерина Захариева и държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео разискаха позитивното развиване в връзките сред двете страни и препотвърдиха техния стратегическия темперамент, показват от Министерство на външните работи.

" Срещата беше отлична опция да препотвърдим стратегическото си партньорство и отличните контакти сред двете страни ", разяснява българският вицепремиер пред публицисти след края на срещата.

Захариева сложи и въпроса за подписване на конвенция за обществена отбрана.

" Съединени американски щати имат обществена конвенция с редица европейски страни, само че не и с България ", напомни тя.

По думите й, подписването на сходен двустранен документ ще помогне доста на живеещите в Съединени американски щати 400 000 българи.

" Работим поредно по въпроса и сме облекчили много процедурите, само че в този момент потвърдихме желанието на България да бъде включена в листата със страни, с които да се договаря предпочитано по сключването на конвенция ", уточни външният ни министър.

Захариева и Помпео са разискали също стратегическото партньорство в региона на защитата и проектите за рационализация на българските въоръжени сили.

Сред основните тематики е била и диверсификацията на източниците и трасетата на енергийните доставки. " Говорихме за интерконектора с Гърция и за терминала за полутечен природен газ до Александруполис, както и за напъните ни по създаване на газовия хъб " Балкан ", който ще докара до конкуренция на доставките във връзка с маршрутите и източниците на доставка на природен газ ", разясни министърът.

При диалозите държавният секретар Помпео е дал висока оценка за първото българско председателство на Съвета на Европейски Съюз.

" Получих благодарности и поздравления за поддръжката на България към нашите съседи и другари от Западните Балкани. Изразих убеждението ни, че мястото на тези страни от района, които го желаят, е в НАТО и Европейски Съюз. Имаме сходни визии със Съединени американски щати по този въпрос. " - показа министър Захариева.

Двамата с американския й сътрудник са разискали и близкоизточния кротичък развой.
" Съгласихме се, че обстановката в района на Близкия изток е напрегната и е належащо да бъде открито решение на израелско-палестинския спор, за което Съединени американски щати ще показват своя проект до края на годината, както ме увери Майк Помпео ", разяснява министър Захариева.

По-рано денем тя се срещна с представители на българската общественост в столицата Вашингтон.
Предстоят ѝ диалози със съветника на президента на Съединени американски щати по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, с изпълнителния вицепрезидент на Международния републикански институт Джуди ван Рест и с районния шеф за Централна и Източна Европа в Националния демократически институт Робърт Бенджамин.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР