Българският външен министър Екатерина Захариева коментира, че се надява през

...
Българският външен министър Екатерина Захариева коментира, че се надява през
Коментари Харесай

class=eu2018bg>Очакваме през юни дата за старт на преговорите за членство на Македония и Албания в ЕС

Българският външен министър Екатерина Захариева разяснява, че се надява през юни, в границите на българското председателство на Европейски Съюз, да се вземе решение за старт на договарянията за присъединение на Македония и Албания към Европейски Съюз.

Коментарът на Захариева бе в отговор на журналистически въпрос след края на завършилия през днешния ден неофициален съвет на министрите на Европейски Съюз и страните кандидатки, който се организира в НДК.

През април следва да бъдат показани отчети за всяка една от страните, а през днешния ден външните министри за пръв път имаха опцията да обсъдят дружно тактиката за разширение на Европейски Съюз към Западните Балкани.

Захариева заключи настройката на сътрудниците си външни министри, като уточни, че те виждат страните от Западните Балкани не като заден двор на Европа, а в противен случай - не е в безстопанствен интерес да има черни точки на картата.

Българският външен министър дефинира тактиката като почтена, всеобхватна, дълготрайна, справедлива и задоволително съответна, очертаваща шест сфери на дейности.

На въпрос дали е разисквана съответна дата за започване на договаряния, Захариева изясни, че част от страните считат, че посочването на дата може да демотивира страните кандидатки. Друг не са поддръжници на установяване на дата на този стадий. Българската позиция е, че датата би дала небосвод за дейности, без да значи изрично участие тъкмо тогава. " Който е подготвен - да се причисли, само че даването на тази дата не значи, че би трябвало да се прави компромис с критериите за еврочленство, сподели Захариева. 

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурност Федерика Могерини съобщи, че българското председателство отваря времеви прозорец за развиване на целия район и тя изрази " реален оптимизъм ", че присъединението на новите членки би могло да се случи до 2015 година " Това е времевата рамка, в която работим ", сподели Могерини.

Федерика Могерини поздрави българското председателство за отличната организация и гостолюбие и сподели, че на съвета се е случил работлив продан на гледни точки. 

„ Това, че срещата е неофициална, не значи, че е по-малко значима. Беше допустимо да обсъждаме по сред си доста значими въпроси. Стигнахме до съглашения и благоприятни условия за продан на хрумвания. Имахме три съществени тематики. Днес обменихме хрумвания с страните кандидатки. Вниманието беше ориентирано към съдействие в сигурността и обраната. Много ползотворно беше това, че обменихме хрумвания за напъните, които поставяме за превъзмогване на провокациите, пред които сме изправени – битка с радикализацията, информация за европейските задачи, а и напъните, които Европейски Съюз поставя в областта на сигурността. Това е доста значим детайл – нещо, с което страните кандидатки би трябвало да бъдат наясно. Най-важно беше разискването със Западните Балкани. Това е и един от главните цели на българското председателство ", уточни Федерика Могерини.

Тя подчертава и върху дебата за Сирия, където по думите ѝ обстановката остава трагична. И акцентира, че както постоянно до момента, остава на мнение, че тематиката би трябвало да се реши с невоенни средства. Като италианка, ще употребявам израза " Всички пътища би трябвало да водят към Женева ", имайки поради доминирания от Организация на обединените нации преговорен развой. Могерини съобщи, че по този въпрос има единение измежду страните членки и сътрудниците ѝ външни министри.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР