Българският туристически съюз няма да допусне присвояването на хижи. За

...
Българският туристически съюз няма да допусне присвояването на хижи. За
Коментари Харесай

След скандала с хижа “Христо Смирненски“: Присвояват ли се хижи в страната?

Българският туристически съюз няма да допусне присвояването на хижи. За последните 30 години посредством разнообразни схеми от БТС са откраднати стотици обекти, съобщи Васил Николов, който е член на Управителния съвет.
Прочетете още
Според управата на Българския туристически съюз хората, които са стопанисвали хижа " Христо Смирненски " край язовир Белмекен, също са имали такива планове - да я добият по отминалост и по тази причина е взето решението да се търсят нови стопани.

За да не бъде " Христо Смирненски " следващата заграбена хижа, управлението на БТС взело решение да я даде на по-коректни стопани, които ще я трансфорат в народен център за спортове навън.

" Ако бяха останали две години още без да заплащат, отиват и си вадят констативен нотариален акт, това е схемата, по която са откраднати за 20 години 60 обекта и за 30 над 300. Това е цялата драма ", съобщи Васил Николов, член на УС на БТС в ефира на Българска национална телевизия.

Проблемът с хижа " Христо Смирненски ", която се намира наоколо до бент. Белмекен е, че договорът за нейното отдаване не е непосредствено с Туристическия съюз, а през сдружение " Юндола 1919 ".

Туристическото сдружение е трябвало да изиска документално позволение, с цел да преотдава обекта на трети лица. Според управлението на БТС такова координиране има единствено за първия контракт, само че не и за втория.

" Нямаме контракт с тази хижа от доста дълго време, октомври се опитахме да сключим, само че това не стана по виновност на наследниците на умряли към този момент хижари ", добави Венцислав Венев, ръководител на БТС.

Според Миглена - наследничката на умрелия хижар Георги Банев, който реновирал хижата, няма уговорка, която да изисква документално координиране за отдаването на обекта на трети лица. Тя продължава да упорства, че годен контракт има.

" Хижата е дадена на туристическо сдружение " Юндола " през 2005 година, ние имаме контракт с тях. Те настояват, че няма подобен контракт - ето го ", разяснява Миглена Пенева.

В хижата са вложени над половин милион лв., споделя още Миглена. Според нея гоненето от обекта било нелегално.

" Това са мутренски подходи, тези неща се вършат по законов път ", сподели още Миглена Пенева.

Наследниците на умрелия хижар Георги Банев са подали тъжба в прокуратурата за проявено безчинство.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР