Българският спортен тотализатор се преобразува от държавно в еднолично акционерно

...
Българският спортен тотализатор се преобразува от държавно в еднолично акционерно
Коментари Харесай

В последния си работен ден кабинетът „Петков“ закри Държавната петролна компания

Българският състезателен тотализатор се преобразува от държавно в еднолично акционерно сдружение, реши още държавното управление на Петков
В последния си работен ден кабинетът „ Петков “ реализира еднo от предизборните си обещания, заложени в съдружното съглашение - закри Държавната петролна компания, основана по времето на кабинета „ Борисов 3 “.

Решението е взето на 1 август, когато се организира последното съвещание на кабинета „ Петков “, излиза наяве от правната осведомителна система на Министерския съвет. То обаче не бе оповестено.

В понеделник, часове откакто президентът Румен Радев разгласи състава на служебния кабинет, бе свикано и последното съвещание на държавното управление на Кирил Петков, като една от точките, които попадат в дневния ред е точно „ Решение за одобрение преобразуването на основаните със специфични закони от комерсиалния закон държавни предприятия “. Вносители са някогашните вицепремиер по дейно ръководство Калина Константинова и финансовият министър и вицепремиер Асен Василев.

Държавната петролна компания (ДПК) беше основана по време на третото държавно управление на водача на ГЕРБ Бойко Борисов по негова концепция, с цел да бъде основана държавна верига бензиностанции. ДПК трябваше да поддържа и съхранява държавните запаси и военновременните ресурси от петрол и нефтопродукти.

Създаването на ДПК беше препоръчано от Министерството на финансите напролет на 2020 година Ръководството беше вписано в Търговския указател през март 2021 година

По време на 46-ото Народно заседание от „ Демократична България “ внесоха законопроект за закриването ѝ.

Сред претекстовете, които съпредседателят на „ Зелено придвижване “ Владислав Панев посочи тогава е, че в сдружението са били вложени десетки милиони левове и назначени десетки чиновници, само че в последна сметка не е била построена нито една държавна бензиностанция.

Идеята на Демократична България за закриване на ДПК беше призната от „ Продължаваме промяната “, „ ИТН “ и БСП  и беше част от съдружното им съглашение.

С взетото държавно решение се преобразуват и редица други държавни предприятия. Сред тях е и Българският състезателен тотализатор (БСТ). Досега тотото бе държавно дружество, основано със закон и със специфични функционалности за подкрепяне на спорта. Според решението на кабинета от 1 август обаче БСТ става еднолично акционерно сдружение, тъй като реализира най-вече комерсиална активност, стимулират се министрите от бившето държавно управление.

Освен това до 30 септември шефовете на държавните горски предприятия би трябвало да предложат по какъв начин да бъдат преобразувани.

На последното си съвещание държавното управление е закрило още няколко държавни предприятия, които обаче стават административни структури – „ Фонд Затворно дело “, Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда, „ Управление и стопанисване на язовирите “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР