Българският риболовен кораб Ива-1 беше освободен от румънските власти след

...
Българският риболовен кораб Ива-1 беше освободен от румънските власти след
Коментари Харесай

Румъния освободи български риболовен кораб

Българският рибарски транспортен съд " Ива-1 " беше освободен от румънските управляващи след съвсем година арест там. Корабът беше арестуван през март предходната година дружно с още два плавателни съда. Причината - улов на черноморска акула, неразрешен по това време на годината съгласно румънските наредби, само че не и съгласно Европейския правилник за лов на риба.

Районният съд в Констанца е постановил освобождението на роболовния транспортен съд “Ива-1 ” още преди две седмици, само че прокуратурата е протестирала решението. Плавателният съд е освободен, едвам откакто Апелативният съд, като последна инстанция, отменил мярката по задържането му.



Делата за другите два риболовни кораба, които към момента са арестувани от румънските управляващи, не престават и сега. А риболовците ни всеки ден понасят финансови загуби.

" Надяваме се и другите два кораба до края на февруари да ги пуснат. Дано и тях да ги пуснат, тъй като при румънците нищо не се знае. Може и години. Христо Спасов води каузи 11 години ", сподели Пламен Панайотов, притежател на риболовен транспортен съд.

Българските риболовци са безапелационни, че не са нарушили европейския правилник за лов на риба, който важи за всички страни от Европейския съюз и е над локалното законодателство.

" Може да заключим от цялата история, че акция “Респект ” е сполучлива за румънската полиция. Това, което целяха, да ни изгонят не от техните води, а от общоевропейски води, съумяха. В момента нито един български транспортен съд не си разрешава да премине границата ", заключи Емил Милев, Рибарско съдружие “Черноморски изгрев ”.

Според риболовците, техни сътрудници в Западна Европа нямат проблеми от сходно естество и дадоха образци по какъв начин си оказват помощ взаимно, макар че са от разнообразни страни.

" И съм виждал по какъв начин испански транспортен съд отива във Франция, с цел да си разтовари улова и няма никакви проблеми, риболуват си. Да вземем Грузия и Турция, които имат спогодби. Турците отиват в Грузия, дори застават на техните пристанища и работят ", сподели Пламен Панайотов, притежател на риболовен транспортен съд.

" Успяхме да вземем следващото писмо от Европейската комисия, което споделя, че имаме право на еднакъв достъп и можем да риболуваме, само че това не успокоява българските риболовци ", сподели Емил Милев, Рибарско съдружие " Черноморски изгрев ".

Ако България и Румъния не се схванат взаимно за риболова, няма да сме последните арестувани, споделят риболовците.

Според адвокати по морско право, Европейският правилник за лов на риба вкарва еднакъв достъп до ресурсите в акваториите на страните от общността, където работи единствено европейското законодателство и локалните забрани губят мощ.

Автор: Деян Михайлов


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР