Българският прокурор в ЕППО в Люксембург Теодора Георгиева на среща

...
Българският прокурор в ЕППО в Люксембург Теодора Георгиева на среща
Коментари Харесай

Слабите резултати на Еврокуратурата у нас водят Кьовеши в София в четвъртък

Българският прокурор в ЕППО в Люксембург Теодора Георгиева на среща с правосъдния министър от ПП-ДБ Атанас Славов, фотография: Министерство на правораздаването

Лобира ли Теодора Георгиева пред ПП-ДБ да получи политическа номинация за обвинител №1? 

Липсата на резултати в работата на българския офис на Европейската прокуратура, управителен от националния ни представител Теодора Георгиева, води по неотложност европейския основен прокурор Лаура Кьовеши в София. Румънката ще направи третото си посещаване у нас след два дни – на 9 ноември и ще се срещне с премиера Николай Денков. И до момента в който визитата на европейския основен прокурор към момента не е публично оповестена, българският представител в Люксембург Теодора Георгиева към този момент организира първите си срещи в столицата.

В понеделник от Министерството на правораздаването оповестиха, че Теодора Георгиева е била призната от правосъдния министър Атанас Славов. От информацията се схваща, че двамата са обсъждали строително-монтажните действия на емблематичната постройка на ул. „ Г.С. Раковски “ 134 (бившата централа на Съюза на демократичните сили), която бе предоставена за офис на европейските делегирани прокурори. Теодора Георгиева се оплакала, че ремонтите не престават и магистратите, проверяващи закононарушения с европейските фондове, още не са се нанесли, излиза наяве от известието. Изглежда с битовите неуредици нашият представител в Европейската прокуратура се пробва да оправдае семплите резултати от работата на ръководеното от нея звено. За две години и половина работа ЕППО-България e постигнала единствено една условна присъда за рушвет в размер на 5000 лева В същото време разноските за заплащане в Люксембург на самия български европрокурор и европейските делегирани прокурори у нас, са повече от внушителни, даже за привикналите на обилно финансиране европейски депутати. 

Опитът да се обяснят проблемите на посочилия неефективност български офис на Европейската прокуратурата с битови неуредици е извънредно лекомислен. От една страна европейските делегирани прокурори и сега имат прилични условия за работа. Те са настанени в постройката на Софийския областен съд на бул. „ Скобелев “, известна още като „ Военното НДК “. Далеч по-съществен се оказва казусът с текучеството на фрагменти в институцията, в това число фактът, че Европейската прокуратура напуснаха множеството от в началото назначените в нея магистрати. Това наложи преди по-малко от месец Висшият правосъден съвет да организира поредна процедура по избора на нови седем европейски делегирани прокурори. Колко от тях ще встъпят в служба ще стане ясно след решение на Колежа на европейските прокурори в Люксембург. Публична загадка в магистратските среди е, че напускането на фрагменти от Европейската прокуратура се дължи главно на несъгласията, които са били подбудени от методите на работа на ръководителя на националното бюро, което изяснява и извънредно неефективната работа на Европрокуратурата у нас.  

На този декор срещата на Теодора Георгиева с Атанас Славов в понеделник затвърждава появилите се в общественото пространство съмнения, че името на европейския прокурор от България е обсъждано на най-високо политическо равнище като предстоящ кандидат за поста на български основен прокурор. В момента процедурата по желание на идващия обвинител №1 е стопирана поради предстоящите конституционни промени. Източници от обединението „ Продължаваме промяната “ – „ Демократична България “ признават, че Теодора Георгиева е била стартирана за поста от Кирил Петков. Самата Георгиева има близки връзки с стопански кръгове, близки до ПП-ДБ – брачният партньор й и някогашен зам.-министър на външните работи Васил Георгиев е бил 15 години представител на една от фирмите на Атанас и Пламен Бобокови в Турция. Не е изключено Теодора Георгиева, ползвайки идната аудиенция на шефката си Лаура Кьовеши в София в четвъртък, да лобира за възможното й бъдещо издигане като претендент за основен прокурор. Ако това е по този начин, то влиза в остри несъгласия с европейските разбирания за невмешателство на политически сили, още по-малко на стопански кръгове, в кадруването по върховете на самостоятелната правосъдна власт. Освен че възможна номинация на Теодора Георгиева за поста на обвинител №1 би провокирало скандал, не по-малко недопустимо е демонстрираната й непосредственост с ръководещите у нас. Задълженията на европейските прокурори не е непрестанно да търсят непосредственост с националните управляващи, лобирайки за постигането на кадрово израстване или решение на битови въпроси, а да ги ревизират – по какъв начин ръководещите в дадената страна членка на Европейски Съюз разходват средствата от европейския бюджет. 

Интересен подробност е, че всичко това се случва на фона на писмо, получено и в Народното събрание, съпроводено от клетвен лист. В писмото, подписано от оповестения за търсене някогашен следовател Петър Петров – „ Еврото “, той твърди, че е бил в близки връзки с Теодора Георгиева и й е давал подкупи. Самата Георгиева отхвърли изказванията в писмото и се разгласи за жертва на офанзива от кръгове, които ЕППО проверява. 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР