Българският производител и дистрибутор на био храни в Европа Smart

...
Българският производител и дистрибутор на био храни в Европа Smart
Коментари Харесай

Smart Organic: Втората ни складова и логистична база е почти готова, започваме строежа на трета

Българският производител и дистрибутор на био храни в Европа Smart Organic ( " Смарт органик " ) възнамерява увеличение на потенциала на главните си линии за произвеждане на питейни заведения и курабийки. Повече за идните вложения на компанията и за това какви са трендовете на пазара ще ни опише изпълнителният шеф на " Смарт Органик " Яни Драгов.

- Г-н Драгов, " Смарт органик " регистрира 30% растеж на приходите през 2021 година На какво отдавате този резултат? Смятате ли, че трендът ще се задържи и през тази година?

- Това, което наблюдавахме като наклонност по време на пандемията, е, че хората обърнаха повече внимание на качеството на храната, която употребяват. Ръстът на органичните храни, който ние имаме като водещ производител, беше доказан и от водещ ритейлър по време на събитието " Отговорни производители ".

През 2021 година лансирахме на пазара доста хитови артикули - капки от веган шоколад, барчета Roobar, покрити с розов и бял шоколад, Курабийки Kookie Cat с шоколад, богато портфолио от тахани и други. Новите артикули се радват на огромен интерес освен на българския пазар, само че и в Европа, изключително на водещия ни експортен пазар Германия.

Имахме огромен фокус и на развиването на онлайн продажбите, като тотал растежът е 40%, а на smartorganic.com, който е ориентиран главно към експортен пазар, реализирахме растеж над 100%.
 Изпълнителният шеф на
Изпълнителният шеф на "Смарт Органик " Яни Драгов

- Как се отразява продоволствената рецесия подбудена от войната в Украйна на бизнеса ви? Как се справяте с дефицита на първични материали, в случай че изпитвате подобен?

- " Смарт Органик " внася съвсем всички първични материали за производството си независимо, като нашите снабдители са от 7 континента. Имаме директни различни снабдители на всички органични първични материали. Някои от суровините, като суперхраните обаче, усилиха цените си вследствие на международния интерес към продукта, както и в някои случаи и заради неприятна годишна продукция. Ние се опитваме с помощта на развитата си мрежа доставки да работим доста дейно във връзка с намиране на най-хубава цена в международен мащаб.

- Какъв е делът на суровините от български генезис, които влагате в продуктите си какви са те?

Голяма част от суровините ни са от страни отвън България, тъй като ние сме водещ вносител за Европа на някои екзотични суперхрани. Така че за последната година делът на българските първични материали е малко над 5%, като всички органични артикули, които са налични в България, закупуваме от тук - в ТОП продуктите с български генезис са череши, бадеми, орехи, ябълки и коприва.
 Снимка 579334
- Ще ни разкажете ли за фабриките, които планирате да създадете и за вложенията в съществуващите индустриални линии?

- Втората ни складова и логистична база е съвсем подготвена, като тя е директно до актуалната в регион Княжево в София. Там ще преместим логистичната си база за по-добра оптимизация на процеса производство-логистика.

Планираме увеличение на потенциала на главните ни линии за произвеждане на питейни заведения и курабийки заради засиления интерес и упования растеж на продажбите.

Буквално преди дни беше стартиран на пазара един в действителност хитов артикул, на който на европейския пазар съвсем няма био опция - Nut Butter Cups - или пралини с кокосова захар, веган шоколад и заряд от тънък тахан, като планираме увеличението на портфолиото от артикули с веган шоколад. В Европа над 70% от продажбите на снакс са на сладки артикули, тъй че в развиването на портфолиото си следваме тази наклонност.

По отношение на третото дружество в Божурище, незабавно откакто имахме " зелен " старт с получения документ за Инвеститор Клас В, закупихме земята и сме в развой на интензивно планиране, като плануваната инвестиция е за над 5 млн. лв..

- През февруари " Смарт органик " закупи 100% от Amigos Internternational. Каква беше задачата на договорката? Планирате ли други придобивания?

- Пазарите в Западна Европа - Германия, Холандия, Франция, Италия, Белгия, са с доста висок дял на ползване на органични храни и размерите на тези пазари са в действителност големи. По тази причина ние се опитваме да скъсим веригата на постигане до крайния консуматор, с цел да можем от една страна да удовлетворим по-добре упованията му и от друга да разширяваме личната си дистрибуционна мрежа.

Ще продължим задачата на компанията Amigos International с фокус върху артикули, които оказват позитивно влияние върху Планетата. Пример за подобен артикул е био аренга захарта Red Ape, която се добива от диворастящите аренга палми в дъждовните гори на о. Джава в Индонезия. Добиването на захарта обезпечава приход на локалните фермери и предотвратява изсичането на горите и заменянето им с моно култури, което оказва пагубно въздействие както върху климата, по този начин и върху популациите на орангутаните на острова.

- Продуктите ви се оферират допълнително от 60 страни по света. Къде търговията ви върви най-добре?

България остава наш главен пазар, защото го познаваме най-добре и имаме доста директна връзка с крайния консуматор. Много добре се развиват продажбите ни и на главния ни експортен пазар Германия, където осъществяваме 40% от износа. Стабилен растеж имаме и на пазара в ОАЕ, където Dragon Superfoods е най-популярният ни бранд.

Развитието на марки на западните пазари изисква доста огромни вложения, което даже за компания с нашия машаб е предизвикателно от финансова позиция, изключително заради обстоятелството, че портфолиото ни е диверсифицирано в 4 съществени марката - Roobar, Kookie Cat, Dragon Superfoods и Bett " r.

Имаме нова тактика да се фокусираме на един от нашите марки на всички европейски пазари, като първо ще се насочим към развиването му в Германия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР