Българският президент ще представи днес национално изказване на Срещата на

...
Българският президент ще представи днес национално изказване на Срещата на
Коментари Харесай

Румен Радев представя българската позиция на срещата на върха за климатичните промени в Дубай

Българският президент ще показа през днешния ден национално изявление на Срещата на върха за климатично деяние, която се организира от през вчерашния ден в Дубай в границите на КОП28. Държавни и държавни ръководители на 137 страни вземат участие в срещата по покана на президента на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. 

Президентът се чака да подпише и Декларация за тройно увеличение каузи на нуклеарната сила. Той ще стори това дружно с президента на Полша Анджей Дуда, разгласи Радев при откриването на първия български павилион на КОП28 през вчерашния ден. България и Полша ще се причислят към Съединени американски щати и още над 10 страни към Декларацията на среща на най-високо равнище в границите на КОП28. Документът акцентира значимата роля на нуклеарната енергетика за реализиране на въглеродна индиферентност и слага упоритостта за утрояване на нуклеарните мощности в международен мащаб в интервала 2020 - 2050 година за ограничение на повишението на междинната температура на повърхността на Земята до 1,5 градуса по Целзий, оповестиха от прессекретариата на президента.

На откриването на българския павилион на КОП28 на 1 декември президентът Радев акцентира, че е нужно да бъдем деликатни и да мислим по какъв начин да се реализиран задачите на зеления преход и зелената фантазия за бъдещето ни. Нуждаем се от самостоятелни енергийни доставки, нови технологии, само че би трябвало да внимаваме по какъв начин ще организираме преходния интервал, добави президентът и уточни рестриктивните мерки пред потреблението на възобновимите енергийни източници – времето, потребността от доста финансиране и потребността от надеждни технологии за предпазване на силата от тези източници.

Доволен съм, че светът осъзнава, че в идващите десетилетия нуклеарната сила ще е дирек на зеления преход, сподели президентът Радев.

Делегати от близо 200 страни разискват в Дубай понижаване на нездравословните излъчвания в атмосферата, последователно отдръпване от потреблението на изкопаеми горива, даване на средства от богатите за бедните страни, с цел да го реализиран, както и за компенсиране на вредите от промените на климата и други тематики за противопоставяне на климатичните промени. Конференцията ще продължи до 12 декември.

Президентът Радев организира двустранни диалози с краля на Йордания Абдула Втори и с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 година по време на КОП28 и бе хазаин на полския президент Анджей Дуда, на изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Марош Шефчович и на заместник-секретаря в министерството на енергетиката на Съединени американски щати Брад Крабтри при откриването на българския павилион. Работното посещаване на българския държавен глава в ОАЕ е планувано да завърши през днешния ден.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР