Българският президент Румен Радев, който е на посещение в Израел,

...
Българският президент Румен Радев, който е на посещение в Израел,
Коментари Харесай

Румен Радев се срещна с Нетаняху и Абас

Българският президент Румен Радев, който е на посещаване в Израел, през днешния ден се срещна с премиера Бенямин Нетаняху и с президента на Палестина Махмуд Абас.

На срещата с Нетаняху българският държавен глава съобщи, че двете страни се нуждаят от повече прагматизъм в двустранните връзки. Той поздрави израелския министър председател по случай 70-годишнината от основаването на Държавата Израел.

Президентът на Израел пред Радев: Няма да забравим спасяването на евреите

Радев посочи заинтересоваността на България от диверсификацията на ресурсите и за нас опцията да внасяме и транзитираме природен газ

от новооткритите залежи в Средиземноморието е доста значима.

Той е означи и значимостта на положителното съдействие сред България и Израел в битката с тероризма и изрази благодарност за поддръжката, която страната ни получи от Израел след атентата в Сарафово през 2012 година

Бенямин Нетаняху пък означи, че Израел и България имат специфични връзки. „ Няма да забравим предишното, няма да забравим какво се случи в София, човечността и другарството към евреите “, акцентира той.

По-късно денем българският президент беше посрещнат с публична гала в Президентския замък в Рамала в границите на формалното си посещаване в Палестина, където се срещна с сътрудника си Махмуд Абас.
 Румен Радев и Махмуд Абас Румен Радев и Махмуд Абас
И двамата президенти откроиха двустранното съдействие в образованието като сфера, в която положителните обичаи би трябвало да бъдат надградени.

Над 5 000 палестински жители са приключили висшето си обучение в България

и доста от тях заемат значими държавни постове в палестинската администрация или са водещи в своите професионални области.

Българският държавен глава акцентира, че страната ни ще продължи да поддържа напъните на интернационалната общественост за възобновяване на преговорния развой сред Израел и Палестина, който няма опция.

„ Без да влизам в ролята на медиатор, предадох на президента Аббас пожеланията на израелския президент Реувен Ривлин и на израелския министър председател Бенямин Нетаняху за градивни и мирни връзки “, съобщи Румен Радев. По време на срещата на двамата президенти в Рамала беше откроено положителното двустранно съдействие в областта на сигурността и в битката с тероризма.

Президентът Аббас оцени високо градивната политика на Европейски Съюз и на страните членки във връзка с Близкоизточния кротичък развой

и огромната поддръжка на съюза към палестинския народ за построяването на неговите институции. Палестинският държавен глава съобщи, че страната му е постоянно подготвена за възобновяване на преговорния развой, който е единственото законно средство за намиране на стабилно решение, само че няма да одобри решения отвън легитимността на интернационалното право, позициите на Общото заседание и Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР