Българският президент да вземе отношение поиска Русия по повод огласената

...
Българският президент да вземе отношение поиска Русия по повод огласената
Коментари Харесай

Русия отговори с гняв и заплахи на позицията на Външно, прикани Радев да се намеси

Българският президент да вземе отношение изиска Русия във връзка огласената позиция на българското Външно министерство по отношение на изложбата за годишнината от " освобождението на Източна Европа от Съветския съюз ", която е планувана да бъде показана на 9 септември в Руския културно-информационен център в София.

Министерството на външните работи на България настоя Русия да не поддържа съмнителната историческа теза , че войната на Съветския съюз против нацистка Германия е била избавление за Европа.

" Надявам се президентът (на България) да каже, че това е неприемливо ... А да се упреква Русия за това, че тя е донесла, както те приказват " окупационен режим ", е аморално ", съобщи в изявление за съветската тв RT първият заместник-председател на комисията по външните работи към Съвета на федерацията (горната камара на съветския парламент) Владимир Джабаров.

Той насочва и зов да се помни, че мирът в Европа е бил донесен точно от Съветския съюз.

Научният началник на Руското военноисторическо сдружение Михаил Мягков стигна още по-далеч в коментар по тематиката пред ТАСС.

" Едва ли България щеше да съществува през днешния ден като самостоятелна страна, в случай че не беше освобождението ѝ от профашисткия режим през 1944 година от Червената войска. България беше част от фашисткия блок, помагаше на Адолф Хитлер в окупацията на Югославия и Гърция, приемаше на своя територия немски войски и доставяше с разнообразни артикули и материали нацистката войска. Наистина ли България желае да преразгледа резултата от войната? Тогава може да се преразгледат и изискванията на отношението към нея . Историческата слепота в никакъв случай не е способствала за естественото развиване на обществото ", намерено заплаши Мягков в изявление за ТАСС.

Той твърди, че Съюз на съветските социалистически републики е оказал огромна помощ за възобновяване на българската стопанска система , а " жителите на страната един до друг с Червената войска освобождаваха родината си от нацизма , и опитите да се не помни това са изменничество ".

Междувременно съветското посолство у нас, явяващо се уредник на изложбата, също излезе с изказване във връзка позицията на Външно. Изложбата в съветския културен център в София, отдадена на " 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от фашизма, няма нищо общо с вътрешнополитическата обстановка в България ", написаха от посолството на страницата си във Facebook. Тя  " има за цел само да запознае българската общност с архивни материали от съветските фондохранилища. Много от документите бяха незнайни до момента или неотдавна разкрити и приказват за решаващата роля на Червената войска в освобождението на човечеството от фашистката чума. ", разясняват от дипломатическата задача.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР