Българският премиер Бойко Борисов под уличен натиск да се откаже

...
Българският премиер Бойко Борисов под уличен натиск да се откаже
Коментари Харесай

Ройтерс: Оставката на Данаил Кирилов няма да спре протестите

Българският министър председател Бойко Борисов под махленски напън да се откаже от властта ще разиска дали да одобри оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов с съдружните си сътрудници в дясноцентристкото държавно управление, разяснява организация " Ройтерс ", представена от БГНЕС.

Според нея обаче оставката на Кирилов е малко евентуално да спре уличните митинги, които се организират всекидневно от юли с апел за отдръпването на Борисов и основния прокурор Иван Гешев поради неуспеха им в битката с корупцията на високо равнище. „ Оставката му няма да спре митингите. Ако не друго, това може да даде на протестиращите чувството, че дейностите им оказват въздействие “, цитира " Ройтерс " Христо Иванов, водач на опозиционна демократична партия „ Да България “, която интензивно поддържа митингите.

„ Кирилов бе подложен на критика за това, че не е прокарал промени за усъвършенстване на предразположената към корупция правосъдна система и за отхвърли му да номинира претендент за основен прокурор предходната година, оставяйки Иван Гешев единствен претендент за значимия пост “, напомня организацията, съобщавайки още, че той е един от създателите на плана за нова Конституция, която ръководещата партия ГЕРБ предлага.

Българският правосъден министър Данаил Кирилов подаде оставка след “разговор” с премиера Бойко Борисов след седмици на всеобщи демонстрации в цяла България против това, което протестиращите назовават олигархичен надзор върху българското държавно управление и правосъдна система. Това оповестява в своя обява Радио Свободна Европа.

„ Вместо оставката на Кирилов обаче, стачкуващите приканват Борисов и българският основен прокурор Иван Гешев да подадат оставка “, твърди медията, информирайки, че 50-годишният Кирилов бе подложен на съществени рецензии като един от създателите на спорно предложение за нова българска Конституция, отречено от специалисти и незабавно отхвърлено от протестиращите. Според нея, Борисов печели време и подсигурява оставането на поста си с последния ход на промени в кабинета. „ Проектът за Конституция на ГЕРБ се пробва в допълнение да ограничи пълномощията на президента на България “, твърди Радио Свободна Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР