Българският предприемач и създател на гражданската платформа Българско лято“ Васил

...
Българският предприемач и създател на гражданската платформа Българско лято“ Васил
Коментари Харесай

ИЗВЪНРЕДНО: Чакат Черепа на Кулата нощес

Българският бизнесмен и основател на гражданската платформа „ Българско лято “ Васил Божков, за който прокуратурата твърдеше, че се укрива от правораздаването в Дубай, си идва в България, твърди медията " OFFNews " по информация на източник от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата ", евентуално митнически чиновник или гранично ченге. 



Божков, против който са повдигнати 19 обвинявания по целия набор на Наказателния кодекс, идва от Гърция, евентуално до часове.

В региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт са се появили коли на „ Съдебна защита “, които да го поемат. Информация за посрещачи от защитата на правосъдната власт разгласяват и локалният " Струма ".

Има упования, че ще получи статут на предпазен очевидец. От чужбина олигархът твърдеше, че е плащал милиони всеки месец на Бойко Борисов и Владислав Горанов. Възможно е прокуратурата да му подсигурява статут на предпазен очевидец против показания за корупционни процеси по висшите етажи на властта в България.

Технически и юридически влизането на Божков в България от Гърция е допустимо, без да бъде арестуван в южната ни съседка, защото още през март т. година стана ясно, че Васил Божков е свален от търсене от Интерпол, където за него имаше издадена алена бюлетина.

През декември 2019 година против него беше подаден сигнал в прокуратурата от неговите съдружници в компанията „ Еврофутбол “, братята Цветомир и Боян Найденови. В сигнала те твърдяха, че Божков ги е заплашвал с ликвидиране, в случай че не му трансферират дялове от техни компании. Два дни по-късно олигархът напусна страната и отпътува за Дубай.

Тогава прокуратурата повдигна в началото на предприемача 7 обвинявания, които с времето се усилиха до 19, в това число за управление на проведена незаконна група, образувана за изнудване, насила, данъчни закононарушения, пране на пари и длъжностни закононарушения, които след това нарастват до осемнайсет. Разпитани са над 200 очевидци, предоставени са финансови инспекции на АДФИ, които са открили нанесени на бюджета вреди в размер на 556 872 283,00 лева

Наблюдаващите прокурори са разпоредили данъчни проверки, част от които към момента не са завършили. Изпратени са 18 Европейски заповеди за следствие и молби за правна помощ до Съединени американски щати, Англия, Швейцария, Австрия, Гърция, Румъния, Кипър, Франция, Люксембург, Полша, Малта, Унгария, Китай, Албания, Молдова, Монголия, Грузия, като единствено част от тях са изпълнени. Божков беше разгласен за търсене посредством Интерпол, само че заради липса на двустранни съглашения с ОАЕ, екстрадицията му беше невъзможна.

На 16 май т. година Васил Божков разгласи, че е подготвен да се върне в България. " Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има за какво да се опасява. Готов съм да се върна в България като предпазен очевидец ", написа той във Facebook.

Това се случи на фона на разтърсванията по високите етажи на прокуратурата. Ден по-рано основният прокурор Иван Гешев беше оповестил, че няма да подаде оставка и даде поръчка " да измита политическия отпадък от Народното събрание ". Хазартният необут, който от 2020 година се намира в Дубай, разяснява този проблем по този начин: " Понякога разкаялият се виновник може да бъде по-ценен от светец. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР