Българският потребител най-много страда от неразбиране от страна на търговците

...
Българският потребител най-много страда от неразбиране от страна на търговците
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Българският потребител най-много страда от неразбиране от страна на търговците

Българският консуматор най-вече страда от недоумение от страна на търговците какви са същинските му проблеми. Това сподели в предаването „ Лице в лице” ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов.

„ Най-много тъжби в комисията получават за угаждане на рекламации на дефектни артикули или за това, че са предоставени некачествени услуги и хората търсят своите права, а не срещат съответен отклик. Има и прочут прочувствен детайл, само че това е най-същественото нещо, което мъчи българският жител в битността му на потребител”, сподели Маргаритов.

Традиционно, като проценти максимален дял заема секторът на телекомуникациите – както качеството на услугите, по този начин и проблеми с дефектни устройства.

Над 38 000 инспекции през предходната година , към 3000 акта за установени нарушавания, към 200 нелоялни търговски практики, които са забранили на пазара, 150 рискови артикули са неразрешени, а част от тях са изтеглени от пазара, друга част са арестувани още на границата.

По туризма има към 9000 инспекции, има над 800 акта, 100 заведения са затворени поради липса на категоризация. Това са все ограничения, които защищават най-широк кръг консуматори от друг тип нарушавания.

Относно рисковите артикули на българския пазар, той разяснява, че главният дял са облекла, дрехи, артикули свързани с развъждането и възпитанието на децата. Дадени артикули, например детски играчки, или уреди свързани с развъждането – детски колички – могат да доведат до пострадване.

--> „ Впечатлението ми обаче освен като човек, който се занимава с това като институция, само че и като жител е, че нашите производители от ден на ден имат съзнанието, че би трябвало да оферират на пазара качествени артикули. Особено в този момент, когато стана доста сензитивна тематиката за така наречен двойни стандарти при храните се оказва, че сякаш на нашия пазар се оферират по-скоро некачествени неща с задграничен генезис, а нашите производители и търговци желаят да държат едно положително, едно високо равнище и да задоволяват потребностите на потребителите без да вършат разлика сред това в коя страна живеят те”.

Стандартите са доброволни, съблюдава ги този, който желае, само че когато сложи на стоката си означение, че тя дава отговор на този стандарт, тогава е задължен да го прави и нашите наблюдения са, че това се съблюдава.

Производителите в България си построяват схващане, това е годно и за потребителите, защото това е съвместен развой. Когато потребителите са по-взискателни и по-активни, тогава и търговците стават по-коректни и по-лоялни.

В последните 3 години трайно се резервира наклонността ние да получаваме над 20 000 тъжби и сигнали от консуматори. През предходната година те са над 23 000, сподели още той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР