Българският посланик във Ватикана Богдан Паташев връчи днес акредитивните си

...
Българският посланик във Ватикана Богдан Паташев връчи днес акредитивните си
Коментари Харесай

Новият ни посланик във Ватикана връчи акредитивните си писма на папа Франциск

Българският дипломат във Ватикана Богдан Паташев връчи през днешния ден акредитивните си писма на папа Франциск, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Церемонията се състоя в Апостолическия замък във Ватикана, на която според открития протокол, участва и фамилията на посланика. След формалното връчване на писмата, посланикът сервира фототипен алманах с исторически документи за връзките сред България и Светия Престол от покръстването на българите до през днешния ден. Папа Франциск подари на новия дипломат публични издания на своите енциклики и обява на последния подписан документ в Абу Даби за братството сред хората.

След формалната среща посланикът беседва с папа Франциск в персоналния му кабинет. По време на срещата Негово Светейшество напомни моменти от скорошното Апостолическо пътешестване в България, като още веднъж със удовлетворение загатна децата получили първо причестяване в град Раковски и усещането си от отличната им подготовка, както и срещите му с млади и възрастни хора по време на обществените събития. Посланикът сервира поздрави от името на президента, на премиера и държавното управление на Република България, на българския патриарх и на католическите епископи.

Новият дипломат бе признат по-късно и беседва с Държавния секретар кардинал Пиетро Паролин и бяха разисквани тематики от съвместен интерес.

Посланик Паташев и членовете на фамилията в тържествено шествие бяха съпроводени от екип на папския парад и конвой на швейцарската армия до базиликата „ Св. Петър “, където влязоха през централния вход и посетиха шапката, в която е изложено св. Причастие, олтара с мощите на Св. Йоан XXIII (папа Ронкали) и най-после се преклониха пред централния олтар над гроба на Св. Петър.

Богдан Паташев е роден през 1968 година в София. Завършва френската гимназия „ Алфонс дьо Ламартин “ в София и стартира да следва медицина. След 1989г. отпътува за Рим, където учи философия, археология, богословие и източни духовни науки.

От 2006 година до 2018 година е министър-съветник и заместник-посланик в посолството към Малтийския медал, а от 2007 година до 2017г. е отговорник за медиите и публичните връзки на Междуритуалната епископска конференция на България. От 2017 година до 2019 година е неин общоприет секретар и представител. Говори италиански, френски, британски и съветски.

В новата ни история, цялостни дипломатически връзки сред България и Светия трон са открити на 6 декември 1990 година

Добрите дипломатически контакти и работа в последните десетилетия направиха вероятни две исторически визити на папи в България, през 2002 година на папа Йоан Павел II и през май т.г. на папа Франциск с мотото “Мир на земята”, което акцентира значимата роля, която страната ни е имала и играе сега за поддържането и построяването на мира.

Освен към Светия Престол, Богдан Паташев ще бъде и дипломат на Република България към Суверенния Малтийски медал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР