Българският план за възстановяване и устойчивост бе изпратен в петък

...
Българският план за възстановяване и устойчивост бе изпратен в петък
Коментари Харесай

Планът за възстановяване вече е в Брюксел. 65% от парите - за декарбонизация и иновации

Българският проект за възобновяване и резистентност бе изпратен в петък за утвърждение в Европейската комисия по електронен път, а на хартия бе връчен алегорично от вицепремиера по европейските въпроси Атанас Пеканов на Цветан Кюланов, началник на представителството Европейска комисия в България.

65 на 100 от общо 12.9 милиарда лева, които България ще желае от Брюксел за прехода към нисковъглеродна стопанска система, и от обезпеченото национално финансиране от над 8.1 милиарда лева, са предопределени за декарбонизация и нововъведения. Планът и заложените в него планове са структурирани както през цялото време в четири стълба – Зелена България, Иновативна България, Справедлива България и Свързана България. Служебнот държавно управление преразпредели средствата сред четирите стълба по отношение на заложените от държавното управление на ГЕРБ финансирания за всеки от тях.

Така с максимален бюджет от близо 5 милиарда лева или 38.1 на 100 от всички пари е стълбът Зелена България, следват парите за нововъведения – съвсем 3.5 милиарда лева или 26.9 на 100 от цялото финансиране. Приблизително равни суми – към 2.3 милиарда лева или 17.7% и 2.2 милиарда лева или 17.4%, получават обществени и здравни планове от Справедлива България и транспортните и информационни от Свързана България.

Днес е извънредно значим ден за страната. Това е неповторима стратегия за развиване на страната с 59 плана и 46 промени, сподели вицепремиерът Пеканов при връчването на проекта в в постройката на Представителството на Европейска комисия в София. Документът отговоря на провокациите да създадем стопанската система и обществото ни по-силни, сподели той.

В рамките на служебния кабинет взехме решение да създадем Плана по-амбициозен, въпреки и да имаше известно закъснение. С него успяхме да надградим разговора за декарбонизацията в България, уточни Пеканов.

В Плана допълнихме съставния елемент на върховенството на закона и посредством промяна ще увеличим отчетността на основния прокурор и на правосъдните органи, изясни той.

Средствата за София са безусловно задоволителни, поддръжката би трябвало да се отдалечи от столицата, още веднъж повтори той тезата си по отношение на предоставените за столицата по-малко от заложените от ГЕРБ средства. Икономиката в София се развива добре, помощта би трябвало да е ориентирана най-вече към останалите райони, каца Пеканов.

Техническата обработка на Плана стартира. Той към този момент е оповестен. Прозрачността се цени доста в Европейска комисия, сподели ръководителят на представителството в България. Благодаря ви за куража да го внесете и поздравления за техническите екипи и от двете страни за правенето на документа. Досега Комисията единствено съветваше и помагаше, а в този момент към този момент ще прави оценка дали Планът дава отговор на регламентите на Европейска комисия, сподели Кюланов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР