Българският пчелен прашец и пчелното млечице могат да получат защита

...
Българският пчелен прашец и пчелното млечице могат да получат защита
Коментари Харесай

Пчелният прашец и пчелното млечице могат да станат запазена марка на България

Българският пчелен прашец и пчелното млечице могат да получат отбрана по схемите за качество на Европейски Съюз. Те могат да аплайват за протекция като Защитено название за генезис или Защитено географско напътствие, удостовери Фил Хоган, комисар по Земеделието и развиването на селските региони в Европейската комисия в отговор на въпроси на българския евродепутат Момчил Неков.

Очаква се първият български пчелен артикул, който ще получи отбрана по европейските схеми за качество, да е Странджанският манов мед. Той ще бъде и първият роден артикул със Защитено название на генезис, което е най-силно равнище на отбрана в Европа.


" Пастърма говежда " към този момент е запазена марка на България

Европейска комисия вписа българската " Пастърма говежда " в регистъра с обичайните храни

Медът от Еленския Балкан и този от Западна Стара планина също имат действителни шансове за самопризнание по тези схеми. Проучва се въпросът за отбраната на пчелния ни восък.

" Това е късмет за българското селско стопанство и в частност пчеларството, защото този бранш е сензитивен. Българските пчелари изпитват съществени терзания от конкуренция, която постоянно е нелоялна. Защитата по европейските схеми за качество ще даде тласък на производството и търговията, само че най-много видимост ", съобщи Неков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР