Българският павилион на Експо 2020 Дубай“ представи трима от успелите

...
Българският павилион на Експо 2020 Дубай“ представи трима от успелите
Коментари Харесай

Варненката Виктория сред младите посланици на България в Експо 2020 Дубай

Българският павилион на " Експо 2020 Дубай “ показа трима от съумелите младежи, отличени от влиятелната ранглиста на списание Forbes България – " 30 под 30 “ точно на Националния празник на страната 3 март. Онлайн събитието беше наречено " Млади посланици “, защото всеки един от участниците е образец за своите връстници с гения, уменията и идеите, които поддържа.

VICTORIA, Радостин Чолаков и Християн Христов са на възраст от 16 до 27 години, само че към този момент имат вдъхновяващи достижения, всяко от които може да бъде съотнесено към трите тематики на " Експо 2020 Дубай “ – благоприятни условия, подвижност и резистентност. 

VICTORIA насочи привет към българската общественост и към представителите на страната в българския павилион във връзка Националния празник. Беше излъчен и нейн концерт, с който поздрави посетителите и гостите на експото.

Тя е един от най-обещаващите млади реализатори от Източна Европа, отличена от годишната ранглиста на Forbes България " 30 под 30 “ за 2020 година в категория " Култура, Изкуство, Медии “.

Виктория показа България в песенния конкурс " Евровизия “ през 2021 година с песента " Growing Up Is Getting Old “. През 2021 година издаде своя дебютен първи албум, който се споделя " a little dramatic " и включва песните “Imaginary Friend ", “Growing Up is Getting Old ", “Dive into Unknown ", “Phantom Pain " и “The Funeral Song ".

Виктория обича животните и се грижи за 4 кучета, взети от подслон, 2 заека и папагал. През 2020 година тя беше един от формалните европейски посланици на " Световния час на Земята “. 

Каузата да избавя животните и да се грижи за опазването на природата е житейска задача и на различен млад дипломат на България, също отличен от класацията на Forbes България " 30 под 30 “ в категория " Социално предприемачество “ за 2021 година

Неговият професионален път е в синхрон с другата съществена тематика на " Експо 2020 Дубай “ – резистентност.

Християн Христов е шеф на Център за отбрана на природата и животните – Добрич. В последните години го трансформира от западащ недодялан зоопарк в съвременен избавителен център за застрашени животни. Тук те получават  медицинска грижа и населяват среда, която е близка до естествената. За своята идея и задача в живота описа Християн в специфичен филм за Центъра в Добрич, който беше излъчен в българския павилион довечера.

Християн е едвам на 27 години. Завършил е Екология / Морска биология в университета Хъл, Англия, само че вместо да се отдаде на високоплатена кариера в чужбина, се връща в родния си град Добрич, с цел да оказва помощ.

Центърът за отбрана на природата и животните, който ръководи, се простира върху 162 дка и показва 87 разнообразни типа. Със своя образец и идея Християн е привлякъл доброволци от разнообразни възрасти, които трансформират средата, която населяват животните.

Третият млад дипломат на България, който представихме в Дубай, е едвам на 16 години. Радостин Чолаков е победител в категория " Наука, Технологии, Образование “ на списание Forbes България, клас 2021.

Радо описа по какъв начин е почнал да се занимава с програмиране едвам 9-годишен и за пътя си до момента, поради който получава самопризнание като един от най-големите млади гении в програмирането на България. През 2018 създава планове, отличени от софтуерния колос Гугъл. През 2019 стартира работа по приложението за работливост AnyGoal, което по-късно прераства в мини-социална мрежа. Носител е на премията " Джон Атанасов " за достижения в областта на информатиката, връчена от президента на Република България. Той е лауреат на Националната олимпиада по осведомителни технологии за 2020 и 2021.

Радо ще бъде българският представител по информатика на Research Science Institute в Масачузетския софтуерен институт, Съединени американски щати през 2022 година Той е част и от българския тим на Regeneron ISEF-  най-големият интернационален спортен теоретичен панаир.

Радостин е създател на платформата за машинно образование " АзБуки.ML “, за която получава премия на Българската асоциация за осведомителни технологии.

Световното ревю продължава до края на месец март, а в българския павилион на " Експо 2020 Дубай “ ще бъдат показани още доста гении в разнообразни области.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР