Българският патрулен кораб Обзор се завърна в базата си в

...
Българският патрулен кораб Обзор се завърна в базата си в
Коментари Харесай

Приключи мисията на патрулния ни кораб „Обзор“ в операцията „Посейдон“

Българският патрулен транспортен съд " Обзор " се завърна в базата си в граничната база в Созопол. Близо два месеца екипажът взе участие в интервенция " Посейдон " на Фронтекс за защита в Егейско море.

Това е вторият ни граничен транспортен съд на задача тази година в региона на остров Лесбос, където не престават да идват хиляди мигранти.

Основната задача на българския транспортен съд е да охранява и патрулира на границата сред териториалните води на Турция и Гърция, само че и да открива и избавя незаконни мигранти.

За близо четири месеца присъединяване в интервенция " Посейдон " тази година са избавени над 1500 бежанци. Миналата година единствено за 45 дни те са били 7500.

" Обзор " е корабът, избавил най-вече мигранти по време на тежката и виновна задача в Егейско море. Целият екипаж от 28 души взе участие наедно в избавителните интервенции на две смени.

" Като се открие лодка, времето за реакция е малко, тъй като лодките са гумени, постоянно са претрупани, хората са наблъскани един върху различен ", описа Александър Бонев – капитан на гранично-полицейски транспортен съд " Обзор ".

При потенциал 15 души, е имало лодки и с 85. Една трета са деца.

" Бебетата са на под един месец. Намирали сме деца в чанти, в сакове. В подобен случай те се качват на борда, оказва им се помощ, някои са замръзнали, завиват се с одеала ", добави Александър Бонев.

" Имаше и някои трудноподвижни хора, които мъчно се качват на борда... Гледаме някой да не падне зад борда, най-малко да останат хората на лодката ", описа щурманът Станислав Дечев.

" От адреналина, от продължителността на миграцията им, техните нерви ескалират, стартират да тъпчат децата ", добави асистент капитанът Радослав Иванов.

Така се стига до гибелта на 10-годишното момче през ноември, стъпкано в една от лодките от изпаднали в суматоха мигранти. За благополучие, различен сходен случай няма.

" Гледат като опасност първоначално, до момента в който не видят дейностите, които подхващаме и не изпълним контакт с най-малко един от тях да им разбираем с каква цел сме при тях... Всичко го вършим за тяхно положително ", изясни Радослав Иванов.

След като и на Коледа избавя две лодки, цялостни с хора, търсещи по-добър живот, за новогодишните празници екипажът ще е с най-близките си.

Участието на български екипажи в интервенции на Фронтекс за защита на европейските граници ще продължи и следващата година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР