Българският патриарх Неофит оглави богослужението за т. нар. Второ Възкресение

...
Българският патриарх Неофит оглави богослужението за т. нар. Второ Възкресение
Коментари Харесай

Църквата ни зове за единство във вярата


Българският патриарх Неофит оглави богослужението за така наречен Второ Възкресение Христово в митрополитската катедрала “Св. Неделя ”, съобщи БГНЕС.

Мелнишкият свещеник Герасим поздрави с „ Христос Воскресе! ” събралите се миряни в храма. „ Мир и светлина в душите и сърцата, единение във вярата и в вярата, тъй като едно тяло сме всички ние и към една вяра сме призвани, вяра за безконечен живот, акцентира свещеник Герасим. Той приключи синодалното пасхално обръщение за Възкресение Христово с думите: Благодатта и мирът на възкръсналия Господ Иисус Христос да бъдат с всички нас! ”.

Според църковния типик, в този ден предиобeд се отслужва празнична пасхална вечерня за така наречен “Второ Възкресение ”. Нарича се “второ ”, защото за повторно след среднощ звучи евангелският текст, благовествуващ за възкръсналия Христос. На това тържествено свещенодействие евангелието се повтаря на разнообразни езици, като смисълът е словото Божие и вестта за възкръсналия Христос да доближат до всички нации, до цялото човечество.

Това е интервалът, в който стартира Светлата седмица, която продължава до Томина неделя. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР