Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи обръщение за днешния

...
Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи обръщение за днешния
Коментари Харесай

Неофит: Празникът на Всемирното Въздвижение на светия Кръст идва, за да ни даде нови сили

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит насочи послание за днешния празник Въздвижение на честния и животворящ Кръст Господен, оповестиха от Българската патриаршия.

 

" Обични в Господа братя и сестри, в мъчно и тежко за всички нас време на разнообразни тествания за вярата ни и за нашата светла вяра, празникът на Всемирното Въздвижение на светия Кръст идва, с цел да ни укрепи и да ни даде нови сили в християнския ни живот, в свидетелството ни за Господа и за Неговата славна победа над гибелта и цялото зло в света, в който живеем. Идва, с цел да ни напомни още един път, че пътят към светлината и живота, към Царството Божие - същинското ни небесно Отечество, е път кръстен, който всеки от нас и всички дружно, като общество, би трябвало да извървим: по този начин, както пръв извървя този път до Възкресението Сам Спасителят, Който и през днешния ден споделя на Своите възпитаници: " който желае да върви след Мене, дано се отхвърли от себе си, да вземе кръста си и Ме последва " (Марк 8:34), споделя в обръщението си патриархът.

 

Негово Светейшество отбелязва, че " пътят на Кръста е този, който всеки от нас извървява преди всичко вътре в самия себе си - във ветхия човек в нас, който е разпнат дружно с Господа, " с цел да бъде унищожено греховното тяло, та да не бъдем към този момент плебеи на прегрешението " (Рим. 6:6). " Разпнах се с Христа, написа свети деятел Павел, и към този момент не аз пребивавам, а Христос живее в мене " (Гал. 2:19-20). Този е през цялото време на християнството светлият блян, с който живеят всички тези, които са Христови. Този блян допуска отказване от себе си и изцяло посвещаване на Онзи, Който " поради нас, индивидите, и поради нашето избавление " (Символ на вярата, 3) пръв беше прикрепен на Кръста и убит, с цел да проправи за всички нас пътя към живота, и Който беше предизвестил: " в света скърби ще имате; само че дерзайте: Аз победих света " (Йоан 16:33). За да победим обаче, не можем да не минем и през скърбите и кръста, предназначен за всекиго от нас.

 

В този смисъл пътят на Кръста е и методът, по който живеем в света. Този свят, който знаем, че " цялостен... лежи в злото " (1 Йоан. 5:19), ежедневно слага тествания пред християнската ни съвест, непрекъснато ни принуждава да вършим своя персонален избор сред положително и зло, сред светлината и тъмнината, сред живота и гибелта. В същото време не би трябвало да забравяме и че същият този свят е бил целият изкупен посредством Кръстната жертва на Господа, Който поради това се въплъти и стана Човек - с цел да го избави и обнови: "... Защото Бог не проводи Сина Си на света, с цел да съди света, а с цел да бъде светът избавен посредством Него " (Йоан 3:17), споделя патриарх Неофит. 

 

Негово Светейшество декларира, че и по тази причина от нас се чака да демонстрираме същата състрадателност и обич, същото състрадание и великодушие към всекиго и всичко към нас, които пръв ни е засвидетелствал Сам Бог, Който "... толкова обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който има вяра в Него, да не погине, а да има живот безконечен " (Йоан 3:16). 

 

" Нека следваме правилно и праволинейно кръстния път, който ни е предназначен. Да понасяме тестванията, които едно след друго се изправят пред нас, и да се борим с изкушенията вътре в нас, с цел да имаме вяра, че ще бъдем и ние участници в тази победа, която пръв Господ извоюва на Своята Голгота. Най-много от всичко обаче да имаме обич към Бога и към близък, и да демонстрираме тази обич в каузи на благосклонност и съчувствие. Да страним от прегрешението на гордостта и егоизма, и да пазим изконните християнски добродетели, значимо място измежду които имат смирението и търпението, помнейки добре, че избавен ще бъде не горделивият, нито оня, който бяга от своя кръст, а единствено този, " който претърпи до дъно " (Мат. 10:22). 

 

Силата и успеха на честния и животворящ Кръст Господен да бъдат с всички нас! Честит и блажен празник! ", насочва благослов българският патриарх Неофит.

 

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР