Българският парламент написа вчера една от най-срамните страници в историята

...
Българският парламент написа вчера една от най-срамните страници в историята
Коментари Харесай

Иван Гешев с поредно шоу в парламента: пак изнася лекция по право за депутати

Българският парламент написа през вчерашния ден една от най-срамните страници в историята си. Две комисии - парламентарната и правната, одобриха на първо четене проектозакона „ Зарков “ с газещия Конституцията механизъм за следствие на основния прокурор.

 И в двете комисии планът бе признат не поради утвърждение на записаните в него текстове, а с цел да се даде знак пред Европа за съществуване на политическа воля за консенсус за приемането на подобен значим закон. Без значение дали той ще се разисква от сегашния или от различен парламент и дали въобще ще се разисква в този си тип. Както признаха не един и двама от подкрепящите плана - поради Плана за възобновяване и резистентност, бъдещето ни в Шенген и в Еврозоната.

Иначе казано, с цел да не се изложим напълно пред чужденците с политическата си отпадналост и изтощение. Не че излагацията не бе предавана онлайн.

Нервно връткане по столовете провокира за идеолозите и бранителите на куция проектозакон в правната комисия чуването на основния прокурор Иван Гешев. И какво стана - вместо да му извадят очи с неуместни въпроси, те безусловно му изписаха вежди. Принудиха го да изнесе 2-часов открит урок по право – този път не на възпитаници (какъвто постоянно изнася из страната), а на депутатите-юристи. При това без да им даде  мотив да му опонират, колкото и унизително да бе това за тях.

Пръв се опари с въпросите си към основния прокурор „ острието “ на „ Промяната “ Бойко Рашков, придобил преди дни прозвището „ градинарят с многото тоалетни “. С нескрита злост (явно разпознал се като проверявания от прокуратурата за „ пране на пари “ някогашен вътрешен министър) той опита да предизвика Гешев с въпроси за въздействието на съветските служби у нас, за „ мудното “ следствие на серията гърмежи на хранилища с оръжие на търговеца Емилиян Гебрев. Е по какъв начин на това да не получи напоителен отговор от прокурора с нескрита доза подигравка? Дотолкова, че да разгневи депутата до степен да напусне съвещанието. Нали не различен, а прокуратурата първа предизвести за ескалиращо въздействие на съветските служби в страната и погна  шпиони с дипломатически имунитет? Нали още преди 2 години на брифинг на спецпрокуратурата и ДАНС бе предоставена цялостна информация за резултатите от следствието на гърмежите, за повдигнатите обвинявания на шестима руснаци и оповестяването им за интернационално търсене? (Тук Рашков има опрощение – същинският интерес бе не към известията на спецпрокуратурата, а към нейното закриване.)

На съветска шпионска вълна бяха и множеството питания на обитавалата за малко на поста правосъден министър Надежда Йорданова от „ Демократична България “, чийто прототип на Зарковия план за надзор над основния прокурор през вчерашния ден бе отритнат от двете парламентарни комисии. Едно от питанията бе - дали дейностите на прокуратурата по аферата NEXO са почнали по сигнал на американските служби и на английската антикорупционна организация. С това и тя кацна на мушката на Гешев. Той отговори, че сигналът за незаконна активност на българската компания е пристигнал от ДАНС, какъвто е естественият ред. И че е същински обезпокоен дали и към разразилия се скандал „ NEXO “ не витае зловредно съветско въздействие. И по какъв начин да не се тормози, откакто стана известно, че юристи от адвокатската фирма на олигархическия кръг „ Капитал “ са поели отбраната на двама от шефовете в NEXO, упрекнати освен за противозаконна банкова активност и пране на пари, само че и и за заобикаляне на глобите против Русия, както и транзакции към свързани с терористичната организация „ Хамас “ лица.

Прокуратурата не се занимава с връзките на политици, с цел да не бъде употребена за политически цели, не проверява и финансирането на партии и политици, доколкото в България към момента няма Закон за лобизма, сподели Гешев в отговор на депутатско запитване за връзките на Настимир Ананиев с един от обвинените по делото „ NEXO “ -  някогашния народен представител Антоний Тренчев, както и за изказванията, че Асен Василев постоянно посещавал офиса на криптопирамидата.

На процедура не ироничният звук на нарочения за политически отстрел Гешев изнервяше реформаторите и депутатите на „ Промяната “ в комисията, колкото безапелационните му и недвусмислени отговори за това, че няма по какъв начин да твърдиш, че си за правдивост и правораздаване, в случай, че газиш главния закон. Че не Европа, а родните реформатори вкараха България и българския парламент в капан, вписвайки като точка в Плана за възобновяване и резистентност приемането на закон за надзор над основния прокурор, а след това го показват като условие на Европа. Че обосновават приемането на оферти проектозакон с рекомендация на Венецианската комисия, само че не извършват другата значима рекомендация на комисията - за баланс сред препоръчаните текстовете с българската Конституция. Че със закон не се преследват персонални, партийни и корпоративни цели и прочие

Не е необичайно, че запитване към Гешев не насочи Крум Зарков - вносителят на признатия от кумова срама план. На съвещанието на правната комисия предходната сряда той пет часа и половина се гъна да пази недоносения закон и да моли да бъде гласуван още същия ден, осъзнавайки че е противоконституционен и няма бъдеще без промени в главния закон.

За всички - в Народното събрание и в обществото, стана ясно, че признатият на първо четене „ Зарков закон “ няма да види бял свят. И че зорът да бъде гласуван най-малко в правната комисия е просто политически спектакъл за ограничение на вредите от обезпечения му неуспех. И то не поради неналичието на време на отиващия си с все по-бързи крачки парламент, а тъй като е сгрешен изначално и правно, и политически и слага прокуратурата и правосъдната власт под зависимостта и въздействието на една или друга политическа обстановка, влезнала в изпълнителната власт. С две думи – тъй като е недемократичен.

Практиката сподели, че сгрешен и нездравословен за обществото е и реформаторският принцип за приемане на правосъдни закони, изразен тъкмо в перифразата на остаряла българска сентенция: „ Бързата кучка планина повдига, а сговорна тайфа слепи ги ражда “.

По-рано огромно бързане падна и при приемането на Закона за закриване на профилираното правораздаване. На три пъти планът влизаше на скорост в правната комисия, до момента в който най-сетне бе признат. И трите пъти бе внасян без действително публично разискване и разбор на изгодите и вредите от ликвидирането на работещите правосъдни институции, без мисъл за бъдещото противопоставяне на проведената престъпност и корупцията. Високомерно не бе взето поради мнението магистратската и академичната правна общественост. Ей по този начин, за изчегъртване.

Вече берем плодовете на това политическо решение – разтърсено професионално взаимоотношение на правоохранителните органи, растяща престъпност във всичките й форми и проявления, ширеща се корупция и циклични кавги поради лъснали тлъсти далавери.

Този път звук за скоростното приемане на закон за следствие на основния прокурор даде преди първото съвещание на правната комисия очевидно нетърпеливият Кирил Петков. „ Този закон е по-голям от живота на този парламент, даже от опцията за държавно управление “, разгласи той. Вече е ясно за какво е по-голям. Поне за парламентарния протокол, в който следващото чуване на основния прокурор, май ще би трябвало да бъде наименована като „ Шоуто на Гешев “ - трета, четвърта или пета част.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР