Българският парламент да не ратифицира Истанбулската конвенция, призовават от асоциация

...
Българският парламент да не ратифицира Истанбулската конвенция, призовават от асоциация
Коментари Харесай

У нас скочиха срещу Истанбулската конвенция, в нея бил записан „неутрален пол“

Българският парламент да не ратифицира Истанбулската спогодба , приканват от асоциация „ Общество и полезности ”. Според тях под претекст, че пази дамите от принуждение, документът за първи път вкарва определение за пол, който не зависи от биологичния ни тип. С този текст на процедура конвенцията прави опит за изтриване на естествените разлики сред мъжете и дамите и за редефиниране на пола, настояват още от асоциацията. Ловчанският митрополит Гавриил също отхвърля вписаната в документа формулировка за пол . Конвенцията среща опозиция и в други страни от Европейски Съюз. Словашките епископи приканиха държавното управление си да не приема Конвенцията.
 
От Асоциация „ Общество и полезности ” започнаха петиция , с която приканват българските депутати да не ратифицират така наречен Истанбулска спогодба. Михаела Джоргова от организацията изясни пред Дарик изясни какви са претекстовете им:
 
„ Наред с чудесните ограничения, които се одобряват по отношение на отбрана на дамите от домашно принуждение, този документ се употребява да се вкара за първи път определение за пол и полова еднаквост, която е самостоятелна от биологичния пол на лицето. Подобна формулировка отхвърля естествените разлики сред половете , вкарва една неустановеност в връзките сред мъжете и дамите. Неслучайно от половината страни-членки не са я подкрепили точно, тъй като те сезират съществени проблеми в използването ѝ от едно такова пояснение и размиване на дефиницията за пол. Затова молим към тях да бъдат деликатни към това, което гласоподават и да отхвърлят тази спогодба. Много е значимо да се гласоподава умно и да се гласоподава осведомено, а не да се размиват тези понятия “.
 
Словашките епископи се оповестиха против Истанбулската спогодба и приканиха държавното управление си да не я ратифицира. Основното им несъгласие е точно против дефиницията на пол в документа. Според ръководителя на Епископската конференция на Словакия архиепископ Станислав Зволенски, тя се базира на мнението, че всеки човек се ражда „ безпристрастен ” и че мъжкият, женският и други родове са резултат от възпитанието, обществените условия и персоналния избор. Тази концепция опонира на човешкия опит и здравия разсъдък, показва в нота архиепископът.
 
Потърсихме за мнение и Ловчанския митрополит Гавриил. Той също отхвърля сходна формулировка:
 
„ Аз съм срещу това, където и да е да се вкарва пол, който не съществува, което Господ не е основал . Има два пола - мъжки и женски. Друг няма “.
 
България е взела участие интензивно в полемиките по плана на конвенцията и даже е предложила различни редакции по някои от противоречивите текстове, в това число и този за пола, разяснява депутатът от  Българска социалистическа партия и някогашен външен министър Кристиан Вигенин .
 
Според него преди да бъде утвърдена дефинитивно, к онвенцията би трябвало да бъде деликатно прегледана и да се реши подтекста на дефиницията за пол:
 
„ По принцип домашното принуждение може да бъде и против мъже, а може да бъде и против хора, които имат визия за себе си за пол, който се разминава от биологичния и смисълът на тази дефиниция е била, с цел да може оптимално необятно да покрие случаите, в които може да разясняваме домашното принуждение. Ратификацията на тази спогодба, в случай че се стигне до това, не значи, че страната ни автоматизирано приема, че дефиницията на пол към този момент ще бъде такава и надали не би трябвало да променим личното си законодателство и от тук нататък да се употребява тази формулировка “, сподели Вигенин.
 
България се причисли към Истанбулската спогодба на 21 април предходната година посредством подписа на тогавашния министър на правораздаването, в този момент външен министър  Екатерина Захариева. За да влезе в действие документът би трябвало да бъде утвърден от държавното управление и Народното събрание.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР