Българският научноизследователски кораб Св. св. Кирил и Методий“ плава на

...
Българският научноизследователски кораб Св. св. Кирил и Методий“ плава на
Коментари Харесай

Българският научноизследователски кораб плава през опасна зона за пиратски атаки

Българският научноизследователски транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий “ плава на към 180 морски благи западно от крайбрежията на Африка, около архипелага Кабо Верде (Зелени нос), като минава през зона оповестена за рискова от пиратски офанзиви и изискваща доброволни отчети към брегови център за надзор на корабоплаването под взаимното командване на Френските и Британските кралски военноморски сили.

Заради заплахата от пиратски офанзиви от 12 март на кораба е нараснала готовността за отразяване на офанзиви на надводен съперник и е интензивно зрителното и техническото наблюдаване.

На 13 март на борда се организира упражнение по очистване на офанзивите на бързоходен надводен съперник като се организира пукотевица с леко стрелково оръжие. Тренировката в действително време беше за развръщане на постовете за пукотевица и отразяване на офанзивите на бързоходна лодка.

“Св. св. Кирил и Методий " се връща към България през Атлантическия океан от българската база “Св. Климент Охридски " на остров Ливингстън от Южните Шетландски острови в Антарктида, където достави материали за градежа на нова лаборатория и подкрепя научните проучвания на 32-рата българска антарктическа експедиция и нейни партньорски експедиции от други страни.

След нахлуване в Средиземно море е планувано корабът да дойде на 21.03.2024 година в Картахена в Испания, където ще се качат за образователна процедура през плаването до България 24 курсанти, двама преподаватели и един началник на практиката от Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров “.

Очаква се “Св. св. Кирил и Методий " да дойде във Варна на 03.04.2024 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР