Българският научноизследователски кораб Св. св. Кирил и Методий (НИК 421)

...
Българският научноизследователски кораб Св. св. Кирил и Методий (НИК 421)
Коментари Харесай

Българският кораб „Св. св. Кирил и Методий” преминава през зона, обявена за опасна от пиратски атаки

Б ългарският научноизследователски транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий " (НИК 421) плава на към 180 морски благи западно от крайбрежията на Африка, около архипелага Кабо Верде (Зелени нос), като минава през зона, оповестена за рискова от пиратски офанзиви , оповестиха от  Висшето военноморско учебно заведение " Никола Й. Вапцаров " (ВВМУ).

Преминаването през този регион изисква доброволни отчети към брегови център за надзор на корабоплаването под взаимното командване на френските и английските военноморски сили, допълват от ВВМУ. 

Заради риск от пиратски набези от 12 март на кораба е нараснала готовността за отразяване на офанзиви на надводен съперник,  интензивно е зрителното и техническото наблюдаване. 

На 13 март на борда на НИК 421 се организира подготовка за очистване на офанзивите на бързоходен надводен съперник, като се организира пукотевица с леко стрелково оръжие, означават от ВВМУ.

" Св. св. Кирил и Методий " се връща към България през Атлантическия океан от българската база " Св. Климент Охридски " на остров Ливингстън, където достави материали за градежа на нова лаборатория и подкрепя научните проучвания на 32-рата българска антарктическа експедиция и нейни партньорски експедиции от други страни.

Плановете плануват плавателният съд да дойде на 21 март в Картахена, Испания. Оттам на борда ще се качат за образователна процедура по време на плаването до България 24-ма курсанти, двама преподаватели и един началник на практиката от ВВМУ " Н. Й. Вапцаров ".

Очаква се " Св. св. Кирил и Методий " да дойде във Варна на 3 април, допълват от ВВМУ.

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР