Българският национален отбор по волейбол измъчи един от големите фаворити

...
Българският национален отбор по волейбол измъчи един от големите фаворити
Коментари Харесай

Волейболните националки отстъпиха с 0:3 на САЩ

Българският народен тим по волейбол изтеза един от огромните любимци Съединени американски щати, само че започва със загуба 0:3 гейма (20:25, 22:25, 20:25) в първия мач от втория шампионат в Лигата на нациите.

Въпреки че е без няколко от най-хубавите състезателки в лицето на Елица Василева, Христина Вучкова и Емилия Димитрова воденият от Лоренцо Мичели тим водеше с разлика в първите два гейма против " янките ". Двубоят сподели, че италианският експерт стартира да гради нов отбор, който е напълно покрай равнището на най-силните в света.

Първият гейм започва извънредно равностойно. След по две разменени точки България нанесе удар и поведе с 5:2 с помощта на ас на Силвана Чаушева. С голямата си класа американките изравниха при 6:6. И по този начин дуелът стартира да върви точка за точка. И по този начин продължи до 15:15, когато пристигна преломният момент. Нашите изгубиха обжалване на съдийско решение посредством видео чалъндж и това ги пречупи. Отборът на Съединени американски щати направи четири следващи точки. До края на гейма с опита си съперничките резервираха преднината си и приключиха при 25:20.

Втората част стартира стремително за България. Началният удар на Чаушева плюс отличната отбрана помогнаха да поведем с 5:1. Но още веднъж американките демонстрираха, че не се плашат от краткотрайни дупки в играта си и понижиха резултата до 4:5. Този път обаче и нашите демонстрираха, че няма да се излъжат елементарно. Дойде време за нови две български точки и 7:4. Съперниците си размениха по една сполучлива офанзива и стана 8:5. Но воденият от треньора Лоренцо Мичели нямаше желание да се предава и продължи с сполучливите отигравания за 9:5. Отборът на Съединени американски щати отново обаче показва класата си в сложни моменти и не се огъна повече. Благодарение и на голям шанс с мрежата той стигна до тъждество 9:9 и даже поведе с 10:9. България не позволи незабавно разлика за противника и направи 10:10. Техническото спиране пристигна при 12:10 за Съединени американски щати.

Отново изгубената преднина на старта повлия неприятно на младия ни състав. Твърде елементарно " янките " започнаха да натрупат задатък, който ставаше все по-отчайващ – 10:14. И въпреки всичко българският тим имаше темперамент да държи напрегнат американките. Нашите понижиха до 13:15 и 14:16. Мичели изиска интервенция на видео чалъндж при 14:17, от чийто триумф развиването в гейма имаше кръстопътно значение. Този път решението беше за България и резултатът стана 15:17. Грешно осъществяване на начален удар обаче отново даде три точки преднина за противника, понижена незабавно на две – 16:18. Отличен начален удар на Мирослава Паскова направи резултата 18:19, само че за жалост опитната ни състезателка улучи по-късно мрежата и 18:20.

Битката за всеки сантиметър от терена продължаваше с цялостна мощ. Българките още веднъж понижиха пасива на една точка. И Мичели отново изиска чалъндж от реферите, които отсъдиха за Съединени американски щати. Този път не успяхме и резултатът стана 19:21. Подобно на първата част американките използваха психологическия миг. Те дръпнаха с 23:20. При 21:24 пристигна и най-дългото разиграване в гейма, което приключи с български триумф. Но това беше и последната ни точка. Отборът на Съединени американски щати завоюва частта с 25:22.

Третият гейм започва с съвсем едноминутно разиграване, в което либерото Жана Тодорова „ летеше “ по терена и отразяваше топките. В неговия край България още веднъж поведе – 1:0. Записахме и втора точка, преди " янките " да открият актива си – 2:1. Българките не спираха да показват, че не се плашат от именития противник и започнаха да поддържат разлика от две точки. Но беше ясно и, че тимът на Съединени американски щати няма да се остави. Първото тъждество пристигна при 5:5. Показахме на американките, че сме класа с три бързи точки, които дадоха вяра, че мачът няма да свърши в три елементи – 8:5. Публиката беше взривена от 15-ата точка в мача. Такова разиграване би желал да види всеки естет. Многократното прекачване на топката от страни докара до точка за Съединени американски щати, а незабавно по-късно и до тъждество 8:8. За страдание обаче се стигна и до първата преднина за противника - 8:9. Последва и петата поредна точка за Съединени американски щати.

Мичели взе спиране и с майсторско стартиране Лора Китипова понижи резултата, а чудесна обсада на Паскова го направи 10:10. Отново се стигна до основна интервенция на чалъндж. Съдиите отсъдиха допиране на Китипова, което я изкара от нерви. Мичели незабавно изиска намесата на видеото и спечелихме точката 11:11. Главният арбитър извика Лора, с цел да й изясни да сдържа нервите си. Задължителното спиране пристигна при 12:11 за противника.

Нервите на целия ни тим обаче не устояха и сходно на първите две елементи американките започнаха постепенно да натрупат задатък, който стигна до 15:11. Отборът на Съединени американски щати усети, че печели дуела и дръпна до 17:12. В името на интригата на началния удар застана Нася Димитрова, която направи и ас. Но двете следващи точки към този момент бяха надалеч от опцията да се върнем дуела. До края на мача тимът на Съединени американски щати се радваше на замяна на точки. Победата в гейма пристигна при 25:20.

В четвъртък, 16-и юни, България се изправя против другия любимец в групата Япония. Мачът започва в 14:00 часа българско време.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР