Българският национален отбор по баскетбол започва участието си в предварителните

...
Българският национален отбор по баскетбол започва участието си в предварителните
Коментари Харесай

Баскетболистите поемат по дългия път на световните квалификации

Българският народен тим по баскетбол стартира присъединяване си в предварителните квалификации за международното състезание в Китай през 2019 година След 17 часа път възпитаниците на Любомир Минчев се добраха до пристанищния град Синеш, където довечера от 20.30 ч. ще гостуват на Португалия.

През предходната година българският тим се завърна на интернационалната сцена след двегодишно неявяване, само че не съумя да се класира за Евробаскет 2017. Националните останаха трети в квалификационната си група след четири загуби от Украйна и Полша и две победи против Косово.

Тази година очакванията за положително показване са надалеч по-големи, а противниците в първата фаза - изцяло преодолими. Освен Португалия в група D е Беларус. Трите тима ще изиграят по два мача на разменено посещение, а за същинската фаза на международните квалификации ще се класират първите два.

В предварителните квалификации в зона " Европа " вземат участие 13 тима, разпределени в четири групи. Мачовете ще се изиграят от 2 до 19 август и ще излъчат осем тима, които ще се причислят към 24-те най-хубави на континента, които започват непосредствено от главната фаза на квалификациите през ноември.

В нея общо 32 тима ще бъдат разграничени в осем групи. Първите три от всяка група ще се класират за идващия стадий, където ще се образуват нови четири групи с по шест тима. От тях в края на февруари 2019 година ще бъдат избрани 12-те европейски отбора, които ще играят на международното в Китай.

 Дий Бост е един от играчите, от които Любомир Минчев чака най-вече
© LAP.bg

Дий Бост е един от играчите, от които Любомир Минчев чака най-вече

През това лято селекционерът Минчев направи няколко промени в своя състав. В тима се завърна лекото крило Павел Маринов, който ще е капитан дружно с Чавдар Костов. 21-годишният Николай Вангелов ще има тежката задачата да се оправи с поста център, където от доста години българският баскетбол изпитва доста съществени проблеми.

Най-голямата тежест ще падне върху раменете на определения в драфта на НБА Александър Везенков, който е водачът в сегашния състав на България, както и върху американския плеймейкър Дий Бост, който за втора поредна година ще носи националната фланелка. Двамата страдаха от травми преди мача, само че ще бъдат подготвени за игра.

От групата за дуела отпадна Димитър Димитров, който има здравословни проблеми, както и 18-годишният играч на " Фенербахче " Йордан Минчев по решение на селекционера. " Няма доста огромни изненади и промени. Това, че Данчо Минчев остава тук, не значи, че няма да играе в идващите мачове. Просто за този дуел по този начин сме решили ", сподели Любомир Минчев преди заминаването за Португалия.

 Селекционерът е безапелационен, че България би трябвало да завоюва предквалификационната си група
© LAP.bg

Селекционерът е безапелационен, че България би трябвало да завоюва предквалификационната си група

" Нормално е упованията да бъдат за класиране. Миналата година играхме с много по-добри и по-силни от нас тимове и играхме доста равностойно против тях. Сега е обикновено упованията да бъдат ние да победим. Това, че сме играли предходната година мощно обаче, не ни подсигурява, че тази ще бъде по този начин. Водили сме допустимо най-дълга подготовка. Смятам, че по-добре от това, което сме създали досега, мъчно можем да реализираме поради някои проблеми, които имахме ", сподели още треньорът.

Програмата за предквалификацията

2 август, Португалия - България
5 август, България - Беларус
9 август, Беларус - Португалия
12 август, България - Португалия
16 август, Беларус - България
19 август, Португалия - Беларус

 Баскетболистите поемат по дългия път на международните квалификации
© LAP.bg
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР