Българският национал Александър Везенков беше восновата на класирането на Олимпиакос

...
Българският национал Александър Везенков беше восновата на класирането на Олимпиакос
Коментари Харесай

Везенков: Само Финалната четворка ми е в главата!

Българският национал Александър Везенков беше восновата на класирането на Олимпиакос за Финалната четворка в най-комерсиалния клубен баскетболен шампионат в тежката серия с турския исполин Фенербахче, която играчите на Йоргос Барцокас завоюваха с 3-2 победи.

Везенков изигра страховит мач пред препълнените трибуните на залата в Пирея и пред погледа на треньора на Сакраменто Кингс Майк Браун. Звездата на българския баскетбол даде просторно изявление пред сътрудниците от " Спортал ".
 Блестящ Везенков изведе Олимпиакос до полуфиналите в Гърция
Блестящ Везенков изведе Олимпиакос до полуфиналите в Гърция

Българинът означи 19 точки против Арис

Само няколко часа след този триумф на Олимпиакос какви страсти още бушуват в теб?

- Първоначално, доста благополучие, доста наслада, доста горделивост за нашия тим, тъй като постигнахме за втора поредна година класиране във Финалната четворка. Серията беше доста тежка, доста сложна, изтощаваща, бих споделил. Играхме с един тим, който има доста добър треньор, доста надарени и опитни играчи и мисля, че дадохме максимума от себе си, с цел да спечелим тази серия.

Колко ви изтощи душевен и прочувствено тази серия. Хем се очакваше да изиграете пет мача, хем пък доста хора ви сочиха за безспорен любимец в тези конфликти...

- Мисля, че беше още по-трудно чисто душевен, тъй като всички чакаха Олимпиакос да е във Финалната четворка каквото и да стане. Класирането малко като даденост го имаха всички. А в действителност погледнете с кой противник играем - с какви играчи и както споделих с какъв треньорски щаб. Много тежък противник, една серия с доста тактичност, доста битка, доста разпределяне, доста тежки и доста хубави моменти, само че най-сетне съм доста щастлив, че спечелихме тази серия.

А в съблекалнята какво си говорихте, имаше ли миг на разпределяне точно поради това, че сте посочени за любимец?

- Не, в съблекалнята си говорихме какво можем, показвахме го осем месеца, само че знаехме, че плейофите са напълно друго съревнование. Първите четири мача бих споделил, че имахме хубави моменти, само че имахме и доста моменти, в които не си вярвахме и не показвахме това, което можем и просто си казахме в петия мач да излезем, да се раздадем на 100% дружно с нашите почитатели, да изиграем един супермач и да спечелим отиването на Финалната четворка.

Това, че целият фокус от самото начало пада върху теб какъв брой ти тежи? Или пък ти дава криле, с цел да показваш, че можеш повече и повече?

- С тяхната отбрана беше малко мъчно, тъй като от доста от дълго време такава отбрана липсваше, другите са малко по-свободно. Те по този начин желаеха да ме пазят, това ми даде още по-голям тласък. Но беше чисто душевен и физически доста мъчно, тъй като трябваше да мисля от самото начало по какъв начин да съм потребен на тима. Те желаеха да ме изнервят, съумяха в четвъртия мач да го създадат, само че мисля, че като цяло в тези пет мача помогнах на тима и показахме, че справедливо сме във Финалната четворка.

Лично теб какво те стимулира в цялата тази тежка серия?

- Мотивираме да покажа, че това, което показахме и аз, и като тимове през последните осем месеца не е е просто ей по този начин. Искахме да сме във Финалната четворка, искахме да сме още веднъж там и мисля, че цялостната зала през вчерашния ден с доста хора, както моята фамилия, мои другари и всички, които бяха там и всичките ни почитатели, които помогнаха на Олимпиакос да стигне до тук, нямаше по какъв начин да ги разочароваме.

Спомена, че фамилията ти те е подкрепяло от залата, а с кого се чу първо след този мач?

- Не помня с кого тъкмо. Имах доста известия, доста хора ми писаха, звъннаха ми. Първо приказвах със фамилията ми, което беше там, тъй като с него разисквам положителните и неприятните моменти. Както споделих, наслаждавахме се на момента, тъй като въпреки и всички да го имаха за даденост, че ние ще сме там и би трябвало да сме там, триумфът е огромен.
 Генералният управител на Сакраменто засипа с похвали Александър Везенков
Генералният управител на Сакраменто засипа с похвали Александър Везенков

Именно Сакраменто държи правата на Везенков за Националната баскетболна асоциация на Съединени американски щати и Канада (НБА)

Какво ти сподели татко ти, тъй като знаем, че той е твоят наставник?

- Беше щастлив, тъй като и той изживява серията и мачовете, както и ние. И той е част от тима. Беше мъчно за всички, изключително за тези, които гледаха двата мача в Турция, изключително третия мач, който спечелихме с една неповторима пукотевица на Костас. Много страсти, доста тежка серия и в този момент би трябвало да заредим, два дни да се радваме и след това да дадем максимума да създадем още една стъпка към трофея.

Присъствието на треньора на Сакраменто на трибуните по какъв начин ти подейства?

- От една страна е доста хубаво и е чест за мен, че най-хубавият треньор в Щатите в този миг идва да ме гледа, само че до такава степен. Моята цел и той го знае, и всичко го знаят, в идващия месец имаме да две цели, две купи да гоним - Евролигата и гръцкото състезание, тъй че съм предан на 100% върху моите цели и върху задачите на тима.

Вече може би нямат толкоз огромно значение противниците във Финалната четворка, само че по какъв начин ги оценяваш и има ли тим против който най-вече искаш да играеш на край да вземем за пример?

- Виждаме какъв брой са равностойни тимове. Монако и Макаби са на пети мач, всички играят добре, всички имат мощни страни и малко слаби страни. Ние чакаме който и да е противник. Монако са ни победили два пъти през този сезон, с Макаби имаме една победа и една загуба, тъй че тимовете са равностойни, а Финалната четворка е напълно друго. Там е един мач и не се знае какво ще се случи.

Има ли сили Олимпиакос този сезон да завоюва Евролигата?

- Има сили. Остават два мача, само че най-важното е да гледаме мач за мач, да гледаме единствено полуфинала. Имаме в този момент един мач с ПАОК през уикенда - първият полуфинал. Трябва да го изиграем съществено, да победим, да се подготвим, да сме здрави и да дадем всичко от себе си против който и да е противник.
 Везенков и Олимпиакос се класираха за финалите на Евролигата
Везенков и Олимпиакос се класираха за финалите на Евролигата

Гръцкият отбор взе серията против Фенербахче с 3-2 победи

Със сигурност към този момент ти е омръзнало да ти задават въпросите- " Ще отидеш ли в НБА? ", " Кога ще отидеш в НБА? ", дали ще си вторият българин, който е играл в НБА. Аз по-скоро желая да те попитам - сложил ли си си някакви цели, които би трябвало да постигнеш в Европа, с цел да погледнеш към НБА?

- Не, аз съм човек, който гледа единствено какво се случва сега и сега имаме Финална четворка на Евролигата и след това финалите на гръцкото състезание. Дай Боже да спечелим тези две трофеи, да съм спечелил и четирите трофеи, за които се борим тази година и да сме създали нещо, което виждаме. Но, с цел да се случи това имаме още един месец доста тежка работа. Работя, която би трябвало да се свърши и би трябвало да сме фокусирани, тъй като постоянно краят на сезона е най-тежък.

Смяташ ли, че си коства да отидеш в НБА единствено поради това да си вторият българин играл там или просто няма смисъл от това, в случай че не се чувстваш подготвен?

- Най-важното в моите избори през годините къде ще не преставам кариерата си е да виждам вероятност и да виждам място за изява и за развиване. Това е най-важното за мен, само че от другата страна доста са факторите. В момента не мога да знам по какъв начин и какво, сега единственото, което ме интересува е тимът да реализира задачите си.

Чувстваш ли се подготвен за такава крачка?

- В момента се усещам подготвен за Финалната четворка. Това е, което ме интересува и единствено то ми е в главата.
 Везенков: Пътуването не завършва до тук
Везенков: Пътуването не завършва до тук

Плейофите постоянно носят друго възприятие, споделя българинът
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР