Българският музикален пазар отбеляза ръст от 44% през 2023 г.,

...
Българският музикален пазар отбеляза ръст от 44% през 2023 г.,
Коментари Харесай

59 на сто от приходите в музикалния пазар у нас са от стрийминг

Българският музикален пазар означи растеж от 44% през 2023 година, регистрира Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), а общата му стойност доближи 16,9 милиона $. Това изкачва страната до 53-то място по продажби в света (от общо 70 страни).

Според Годишния музикален отчет на Международната федерация на звукозаписната промишленост (IFPI) през 2023-та приходите от записана музика са се нараснали с 10,2% в международен мащаб и доближават 28,6 милиарда $.

Най-значителен скок са създали два района – Латинска Америка (+ 19.4%) и страните от Африка на юг от Сахара (+ 24.7%). Европа генерира 28.1% от световните доходи и продължава да бъде вторият по величина пазар на записана музика в света.

Основен принос за този растеж има стриймингът. През 2023 година платените абонаменти са 667 милиона и образуват съвсем половината (48,9%) от международния пазар. В България стриймингът дава 59 на 100 от приходите, разяснява пред БНР-Радио София Петя Точарова, изпълнителен шеф на БАМП.

Пазарите стартират да се насищат. При огромните пазари (Германия, Франция и други) растежът се показва с едноцифрено число.

У нас през предходната година се регистрира лека понижаване на приходите от покупки на компактдискове (-5%), само че тази нарастването е +76%.

Средно през 2023 г. българинът е дал 1,85 $ за музика (през 2022-ра –1,02 щ.д.)

Проблемите в музикалната промишлеността не престават да са свързани с пиратството.

" То е наш безконечен зложелател. Преоблякло се е в цифрови облекла, само че изяжда голям дял от приходите. "

По думите на Точарова, допълнителни провокации носи изкуственият интелект (ИИ). Основания за паника дават логаритми за фалшиви стриймове. Не основателите на ИИ са опасност, а тези, които го употребяват за заграбване на нещо, което принадлежи другиму.

Положителното за България е, че се трансформират настройките в българското общество. 
Все повече хора са подготвени да влагат повече, с цел да слушат музика. Това ще разреши промишлеността да се развива и надлежно да влага повече за основаване на още нова музика.

" Тази промишлеността заслужава самопризнание за това, което прави за културата, както и за хората, които са заети в нея. Имаме нужда от още малко законодателна отбрана и подкрепа в тази сфера ", добави изпълнителният шеф на БАМП Петя Точарова

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР