Българският монарх е непреодолима пречка за бъдещата окупация и болшевизация

...
Българският монарх е непреодолима пречка за бъдещата окупация и болшевизация
Коментари Харесай

Георги Боздуганов: Хитлер е знаел, че българският цар е убит със змийска отрова, а съветските архиви мълчат и до днес

Българският монарх е непреодолима спънка за бъдещата окупация и болшевизация на страната ни

Разкриването на истината за гибелта на Борис III e сложна, само че не и невъзможна, споделя пред Faktor.bg откривателят

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Боздуганорв, 80 години след кончината на цар Борис III, витаят ли към момента подозрения, дали гибелта му е насилствена или естествена, какво крият архивите на страните участници във Втората международна война?

- Повечето документи от дълго време са разкрити, а броят им е голям. Лично пред очите ми са минали повече от 100 000 страници, в които има директна връзка към България, само че това е единствено част от масивите, които следва да се проучат, с цел да намерим ясни отговори на значими въпроси за историята ни през войната. Темата за цар Борис е доста значима и забавна, само че не чакам незаконният Путинов режим да разгласява руските документи, откраднатите докуменнти от България, нито тези за извършени диверсионни интервенции против страната ни. Но от информация в други държавни архиви можем да научим доста. Можем да научим доста освен за войната, само че и за убийството на българския воин на ХХ век - Цар Борис III.

- Говорите изрично за ликвидиране, в действителност това е версията, която се стартира още в деня на гибелта на царя от радио Лондон - че е убит от Хитлер?

- На английското разузнаване е известно, че на 14 и 15 август царят е на среща с Хитлер в Растенбург, само че радиосъобщението, което обвързва визитата с отравяне, е направено по политически аргументи. Целта е да бъдат настроени българите, измежду които царят е мощно известен, против хитлерова Германия, с която Англия е в жестока война, а до успеха остават съвсем две години. Вероятно и поради това стартират тази версия.

- В София се събират светила на европейската медицина, с цел да опитат да спасят царя, какво откриват те?

- Въпреки че срещата в Растенбург е извънредно напрегната, царят се връща в положително здраве. Обядва със фамилията си, отива на лов в Рила, изкачва връх Мусала, връща се в София и се захваща с писмена работа. На 23 август, осем дни след визитата при Хитлер, положението внезапно му прилошава и остава на легло през идващите пет дни. Поръчва положението му да бъде защитавано в цялостна загадка и от Германия да дойдат експертите по вътрешни заболявания Рудолф Зайц и Ханс Епингер. Зайц е първокласен доктор, преглеждал е неведнъж царя и добре познава положението му. Епингер е международно прочут, съветва държавни глави и даже самия Сталин. Приложеното лекуване обаче не дава резултат, освен това, появяват се признаци, които засягат мозъка и това постанова незабавно да дойде неврологът Максимилиян Де Кринис. На 28 август следобяд цар Борис III умира. Официално посочената причина за гибелта е миокарден инфаркт и това е правилно, въпреки и под изискване. След години в опустошения царски гроб е открита стъкленица с консервираното сърце на монарха. Върху препарата даже доктор неспециалист може да види присъщите патологични промени за настъпил инфаркт. Остават ли обаче неизяснени въпроси? И за какво тримата немски професори, които са неразделно до леглото на царя, имат друго мнение?

- И какво е то?

- Преди да заминат от България лекарите вършат разискване. Вземайки поради засягането на мозъка, черния дроб, жлъчката, стомашно-чревния тракт и особените петна по тялото на монарха Епингер споделя постепенно: ”Аз мисля, че това е отравяне. Този безукорен цар е станал жертва на едно най-вулгарно ликвидиране.Това е моето мнение! ” Професор Зайц прибавя, “че петната по тялото демонстрират всмукване на отрова. ”(*)

- Дали има реакция от страна на Хитлер по обвиняванията към него2

- Да, има информация за такава реакция. Това излиза наяве от последвалите събития. Хитлер подрежда на правосъдния мнинистър Фон Тирак да ги освободи от лекарската клетва за конфиденциалност, и те са разпитани и изготвят отчет. На последвалата планувана среща с румънския министър председател Антонеску фюрерът му споделя с условие за цялостна загадка: “На разпита лекарите обявиха, че българският цар не е умрял от сърдечно заболяване, а по тяхно мнение от отравяне със змийска отрова, което един от лекарите определил, като “Балканска гибел ”. Хитлер прибавя, че “тези трима лекари са най-компетентните в своите области, с които Германия въобще разполага ”.(**)

Гьобелс е един от най-доверените хора на Хитлер, с който той споделя даже детайлности от интимния си живот. На 10 септември райхсминистърът е записал в своя дневник: “Фюрерът ми сподели, че в този момент би трябвало да се смята за открито, че цар Борис е бил токсичен. Германските лекари са стигнали до това умозаключение. Той е бил отвеян от този свят от змийска отрова. Фюрерът има намерение да съобщи на княз Кирил данните от немските лекари. ”(***)

Ръководителят на външното разузнаване военачалник Шеленберг записва в своите записки това, което е научил след това от професор Де Кринис: “Според следите видяни по тялото на царя, единомислещо бе открито, че гибелта е настъпила в резултат на интоксикация с незнайна отрова. ”(****)

- Защо в България заключението на тримата лекари е обгърнато толкоз години в цялостна мъгла?

- Най-вече поради интернационалната обстановка към оня миг и след края на войната. Епингер и Де Кринис умират скоро след края на войната, само че професор Зайц практикува още доста години и оказва здравна помощ на кралица Йоана. При неговите визити в Ещорил тя неколкократно го е питала за гибелта на своя брачен партньор и е получавала еднакъв отговор: “Разбрахме, че царят е токсичен, само че не знаехме с какво. ” Думите на професора са евентуално още един претекст за царицата да напише в своята книга “Спомени ”: “Моето надълбоко разбиране е следното: Борис, моят брачен партньор, не умря от естествена гибел. Неговият край по един или различен метод бе незаконно провокиран ”.(*****)

- На Нюрнбергския развой като обвиняем, а след това оневинен е някогашният дипломат на Райха в Турция Фон Папен. Там той е загатнал, че българският цар е премахнат от Сталин и болшевиките. Какво е вашето мнение по тази версия, която години наред даже не е споменавана?

- Франц декор Папен с изключение на посланик е някогашен немски канцлер и е един от хората, добре осведомени с тайните на Райха. В своите записки, които написа във Англия, отделя особено внимание на кончината на българския цар: “Неговото премахване от сцената би могло да бъде осъществено от съперника, само че не от Хитлер, въпреки вражеската агитация да се опитваше да припише отговорността за гибелта му на националсоциалистическия режим. Лекарите означават признаци на цялостен разпад на вътрешните органи, които биха могли да бъдат провокирани единствено от действието на някаква отрова. От доказателствата, които видях, уверен съм, че е налице закононарушение, само че Хитлер не е отговорен за него. ”( )

Изправени пред Нюрнбергския арбитражен съд, Фон Папен и финансовият министър Ялмар Шахт в действителност декларират, че цар Борис е токсичен от руснаците. Наситна това е са много смели изказвания на двама души, които надалеч не са фенове на фюрера и след това са оправдани по всички обвинявания.

- Има ли връзка сред отровата, за която приказват немските лекари и тайните лаборатории на болшевишка Русия?

- Следвайки вековните съветски обичаи на отровителство, Сталин поръчва основаването на две лабортории за произвеждане на токсини - на Майрановски и на Муромцев. Те работят сред 1938 и 1953 година, като при опитите са умъртвени над 150 души единствено в първата. Според сталиновите указания те работят с тъкмо избрана цел — основаване на отровни вещества, които би трябвало да маскират своето гибелно деяние, като резултат от естествено заболяване и гибел, без да оставят никакви следи. За да бъде доказана надеждността на отровите, се организира “независима експертиза ”. Труповете на умъртвените с тях лица се придвижват в моргите на медицински институти, където нищо неподозиращи лекари вършат аутопсии. Диагнозата нормално е еднопосочна: остра сърдечна непълнота. За осъществени с токсини задгранични убийства от руските служби са написани няколко книги и откритият миокарден инфаркт в стъкленицата с царското сърце намира своето пояснение.

- Смятате ли, че е справедлива версията, че гибелта на царя е поръчана от Москва?

- Нацистите са направили безчет закононарушения - избили са над 6 милиона евреи в Холокоста и още милиони хора в Полша, Украйна, Русия, Югославия и Гърция. В случая обаче следва да имаме поради: 1) Всички нацистки документи са разкрити и на никое място не са открити данни за провеждани и планувани задгранични убийства на политически водачи. 2) Поради строгата подчиненост в Райха, никой от нацистката върхушка не би и помислил за унищожаване на държавен глава без разпореждане от Хитлер, а неговото мнение в тази ситуация е пределно ясно. 3) Няма данни за построени немски лаборатории, които създават такива вещества. 4) Не е известно съществуването на отрова, която да стартира да демонстрира смъртоносното си деяние чак 8 дни след приема (времето от завръщането на царя в България до появяването на първите признаци на 23 август).

А оценката ми за изказванието на Фон Папен е съгласно картината, която се обрисува като погледнем в посока към Съветския съюз. Добре известни са и дългогодишните Сталинови мераци за преобразяване на България в част от руската империя, където няма място за царе. Дори още през 1940 година Сталин предлага на Хитлер Съветският съюз да се причисли към Тристранния пакт и той да се трансформира в четиристранен, в случай че фюрерът се съгласи със руска окупация на България.

През 1943 година военната конюнктура е друга - за всички е ясно, че Райхът губи войната, а на московските секрети служби евентуално е известно, че цар Борис е почнал сондажи със Съединени американски щати за прекосяване на България към западните съдружници. В случай на триумф, това би било непреодолима спънка за бъдещата окупация и болшевизация на страната. Безспорен основен фактор за реализиране на радикалната политическа смяна е българският монарх и затова той би трябвало да бъде отстранен.

- 80 години след гибелта на царя той остава една магнетична и невероятна персона, само че съгласно вас той е воин, какви са критериите?

- Смъртта на цар Борис поставя завършек на една ера за България. От опустошена през 1919 година страната се подрежда измежду стопански най-развитите европейски страни. В резултат на дипломатическите умения на царя Южна Добруджа става още веднъж българска и връщането й е прието от всички Велики сили. Въпреки че под опасност от заличаване България е принудена да се причисли към Тристранния пакт, територията на страната не се трансформира в спектакъл на бойни дейности, a български войски не водят война на нито един фронт. Запазен е животът на всички евреи в държавните лимити и на повече от 11 000 задгранични евреи е оказана помощ да се спасят от нацистко гонене и доближат до Палестина. В това извънредно време никой не е направил повече за България от цар Борис III. Заради това доста откриватели го дефинират като воин.

- Напоследък обаче е надвиснала сянката на депортираните евреи от Беломорието и Македония, които царството не е избавило?

- Дълбоко съжаляваме, че българската страна тогава не е могла да им помогне. 11 343 евреи са избити в нацистките заводи за гибел Треблинка и Аушвиц, а през днешния ден почитаме паметта на евреите от Вардарска Македония и Беломорието. Но когато вършим оценка на тези трагични събития би трябвало да имаме поради следното: 1) тези тогавашни български територии са завзети от немския Вермахт, без никакво българско присъединяване и са предадени за краткотрайно администриране на страната ни до края на войната. 2) предадени са с един писмен немски императив, който някои назовават “Споразумение Клодиус-Попов ”, където категорично е записано, че България не може да пречи на набирането на служащи за Райха. Всъщност нацистите безочливо лъжат - те не употребяват изселените евреи за работа в новите източни немски провинции, както декларират, а неотложно ги избиват. 3) В течение на две години Англия отхвърля да одобри същите тези евреи за настаняване в Палестина.

- Ще излезе ли в миналото истината за гибелта на царя, или ще продължим да бъдем жертва на клюки и пропагандни версии?

- За да посочим изрично причинителя, би трябвало да разполагаме със заповедта за осъществяване на интервенцията, имената на изпълнителите и типа на употребяваната отрова. Търсенето е мъчно, само че не и невероятно. Но съветските и руските архиви мълчат по тази тематика.

———————————————
Библиография
(*) Груев Стефан, Корона от тръни. С.1991. с.444. Извадка от дневник на К.А. декор Шьонебек, изпратена на Ст. Груев.

(**)Hillgruber, A. Staatsmänner und Diplomaten bei Hitler T.2 1942-1944., 1970, S. 301.

(***) The Goebels diaries 1942-1943. N. Y., 1948 P. 443.

(****) Шеленберг, В. Лабиринт. С.2007. 368-369.

(*****) Царица Йоанна. Спомени. С. 1991. с. 124.

( ) Papen, F. von. Memoirs. London, 1952. Ch.27.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР