Българският мобилен оператор Yettel България поиска официално забрана за сделката

...
Българският мобилен оператор Yettel България поиска официално забрана за сделката
Коментари Харесай

Мобилен оператор поиска официално забрана на сделката за „Булсатком“

Българският мобилен оператор Yettel България изиска публично възбрана за договорката за мрежата на „ Булсатком “, откакто внесе в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане за възбрана на трансакцията и сливане на производствата по договорката, заяви.

Това е било направено в границите на законния 7-дневен период за изложение на мнения, даден от Комисия за защита на конкуренцията на заинтригуваните страни в процедурата по нотификация от „ Словения Броудбенд “, с едноличен притежател на капитала „ Юнайтед груп “ за придобиване на най-ключовите активи на „ Булсатком “ - електронната му съобщителна мрежа (мобилни кули и закрепена оптична мрежа), заяви пресслужбата на оператора.

Решението не е изненадващо, откакто в медийно изявление при започване на месеца Марек Слачик, изпълнителен шеф на PPF Telecom Group (собственикът на оператора Yettel) за Централна и Източна Европа, прикани за деликатна инспекция на договорката. По това време той цитира обществено налични източници, които разкриват, че посредством поредност от покупко-продажби един от главните съперници на пазара би могъл да придобие забележителна пазарна мощ, в случай че договорката с „ Булсатком ” бъде утвърдена от Комисията за защита на конкуренцията. Слачик разяснява, че през последните години се следи сериозна консолидация на пазара и разкрива, че компанията му е подала оферта за „ Булсатком “, само че не е спечелила търга.

Искането на Yettel България е процедурата по известието да бъде обединена със стартиралата от Комисия за защита на конкуренцията инспекция за определяне на вероятно нарушаване на Закона за защита на конкуренцията по отношение на договорката, водеща до смяна в контрола върху „ Булсатком “.

Становището отразява опасенията на компанията, че серията придобивания на стопански и инфраструктурно мощни сдружения от страна на главен състезател на телекомуникационния пазар ще сътвори господстващо дружество с над 60% на пазара на разпространяване на телевизия и с близо 40% на пазара на достъп до интернет. Това, от своя страна, би могло да докара и до намаляване на конкурентния напън и на пазара на пакетни услуги (мобилни, телевизия и интернет), където един състезател ще ускори водещата си позиция.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР