Българският лев е една от най-стабилните валути, увери в интервю

...
Българският лев е една от най-стабилните валути, увери в интервю
Коментари Харесай

Управителят на БНБ: Българският лев е една от най-стабилните валути

Българският лев е една от най-стабилните валути, увери в изявление за предаването " Панорама " на Българска национална телевизия шефът на Българската национална банка Димитър Радев. Той беше поканен да разсее опасенията към законопроекта на депутати от ГЕРБ, който позволява плаващ курс на лв. по отношение на еврото.

Изменението се предлага поради присъединението на България към чакалнята на еврозоната и е по искане на Европейската централна банка, само че породи подозрения поради това, че беше импортирано тихомълком от депутати сред първо и второ четене без претекстове и полемика. За да спре опасенията и спекулациите, Народното събрание с решение задължи министъра на финансите и шефа на Българска народна банка да изискват влизането на България в еврозоната да става по закрепения настоящ курс.

Радев сподели, че ЕЦБ стремително е одобрила дейностите на Народното събрание, тъй че към този момент не съществуват юридически спънки България да продължи интеграцията си във валутния съюз. " ЕЦБ даде доста бърза и мощна поддръжка за тези промени. Тя е показателна за степента на взаимоотношение, която сме постигнали, и за процеса, който напредва съгласно предварителния проект ", сподели шефът на Българска народна банка.

Той дефинира чувствителността на обществото към валутния ръб и закрепения валутен курс като културен феномен и добави, че ръководещите са си извадили поука от този епизод.

По думите му няма индикации, че някоя от страните, от които зависи присъединението на България, би поискала смяна на съотношението сред лв. и еврото.

Радев акцентира, че през днешния ден България е постигнала голям прогрес при превъзмогването на слабостите, довели до банкрута на КТБ, а точно - недостатъци на банковия контрол и неналичието на институционална рамка за решение на проблемите в банковия бранш. Той посочи, че присъединението към валутния механизъм ERMII и по едно и също време с това - към банковия съюз, ще е първият случай, в който България става член на институции от ядрото на еврозоната.

По думите му съперниците на еврото не са систематичен проблем в България. Той сподели, че приемането на еврото не значи, че цените ще останат неизменими, само че значи нарастване на приходите и на цените към междинните в Европейски Съюз.

Категорично можем да кажем, че задълбочаването на европейската интеграция е положително за България, акцентира Димитър Радев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР