Българският лекарски съюз започва кампания за набиране на средства за

...
Българският лекарски съюз започва кампания за набиране на средства за
Коментари Харесай

БЛС набира средства за изграждане на бюст-паметник на д-р Стефан Черкезов

Българският лекарски съюз стартира акция за набиране на средства за създаване на бюст - монумент на доктор Стефан Черкезов в символ на респект и благодарност към личността и делото му. Това оповестяват от съсловната организация.

Д-р Стефан Черкезов е роден на 26 април 1937 година в село Виноград, Община Стражица. От 1 януари 1963 година работи като участъков доктор в село Стрелец. На 15 август 1963 година, става тежка злополука сред Велико Търново и Горна Оряховица. Автобус цялостен с хора се удря в камион и в резултат на конфликта избухва пожар. Д-р Черкезов избавя 47 души от горящия рейс. На идващия ден, заради тежките изгаряния, които е получил, той губи борбата за живот. От 2005 година в негова чест 15 август е разгласен за Ден на спасението в България. На тази дата всяка година се отдава респект на всички лекари, починали при осъществяване на своя дълг.

Бюст-паметникът на доктор Стефан Черкезов ще бъде поместен в новата постройка на Български лекарски съюз на ул. „ Доспат ” 2 в столицата.

Първоначалните калкулации демонстрират, че за построяването на паметника на доктор Черкезов ще са нужни към 20 000 лева, а основаването на плана и реализирането му са поверени на скулптора Красимир Ломски.

„ Красимир Ломски е повече от просто ваятел. Той е от хората, в действителност нужни на културата и обществото ни. Той е човек на духа, човек, осъзнал, че материализмът е временен, само че полезностите и морала – безконечни. И доста нужни. Затова и УС на БЛС нямаше никакви съмнения при избора си ”, изясни ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

„ Водещо в реализирането на концепцията за бюст-паметник на доктор Стефан Черкезов е опълчването на духа и материята – личността на доктор Черкезов и неговото „ празненство над бездната “. Скулптурата ще бъде типичен портрет, като фактурата на жестоко издялан камък в долната част ще символизира битката на доктор Черкезов с пламъците и ще служи за контрастност на полираната повърхнина на облика ”, разяснява Красимир Ломски.

Всеки, които желае да се включи и да поддържа построяването на бюст-паметник, с който да бъде почетена паметта и делото на доктор Стефан Черкезов, може да го направи на откритата набирателна сметка за донори:

 

IBAN:  BG02RZBB91551004809844

Валута: BGN

BIC: RZBBBGSF

БАНКА: KBC BANK BULGARIA

 

„ Защото дружно можем повече! “, означават от БЛС.

На фотографията: схема на плана за бюст-паметника на доктор Черкезов
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР