Българският лекарски съюз отхвърли обвиненията на фармацевтичния бранш, че недостигът

...
Българският лекарски съюз отхвърли обвиненията на фармацевтичния бранш, че недостигът
Коментари Харесай

БЛС контраатакува фармацевтите и обвини аптеките за дефицита на лекарства

Българският лекарски съюз отхвърли обвиняванията на фармацевтичния отрасъл, че дефицитът на медикаменти се дължи на лекарите и упрекна за това аптекарите:

За никого не е загадка, че продажбата на медикаменти без наложителната за това рецепта е всеобща процедура, написа в позицията на съсловния съюз:

" Колко от българските жители са получили медикаменти в аптека без да носят нужната за това рецепта? За никого не е загадка, че продажбата на медикаменти без наложителната за това рецепта е всеобща процедура. И в тази връзка по тематиката с презапасяването с лекaрства сме длъжни да поясним: Ролята на аптеките в системата на опазването на здравето и на работещите в тях фармацевти е да контролират точно този развой и да не позволяват извършване на покупки на медикаменти в огромни количества и продажбата на такива без предписания ".

От БЛС показват, че оправданието, че някой доктор е изписал 7 опаковки от даден антибиотик е несъстоятелно, тъй като задачата на всеки фармецевт е да реши, съгласно медикамента и познанията си за него, продължителността на лекуването. А при положение, че изписаното количество не дава отговор на курса на лекуване, той има право да откаже да го отпусне в даденото количество.

" Ролята на фармацевта е да се намеси точно в такива моменти и съгласно своите пълномощия да не позволява нарушение на разпоредбите! И още: При съществуване на всички регистрирани у нас лекарства в складовете на едро отговорността за обезпечаването им в аптечната мрежа е на самите аптеки, декларират от БЛС.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР