Българският лекарски съюз (БЛС) се обяви срещу предложените от Министерството

...
Българският лекарски съюз (БЛС) се обяви срещу предложените от Министерството
Коментари Харесай

Лекарският съюз е против лесния достъп на гражданите до пациентското им досие

Българският лекарски съюз (БЛС) се разгласи против препоръчаните от Министерството на здравеопазването нормативни промени, които целят да улеснят достъпа на хората до електронното им пациентско досие. В момента достъпът става единствено посредством дипломиран електронен автограф, а единствено 10% от хората имат подобен, заради което всеобщо нямат достъп до здравната си информация и не знаят какво се “отчита “ като прегледи и хоспитализации на няхно име.
От Лекарския съюз обаче дефинираха препоръчаното от Министерство на здравеопазването решение като нестабилно, безогледно и се оповестиха срещу него.
“Няма гаранция за сигурността на персоналните данни на пациентите в случай че достъпът до здравното им досие става посредством така наречен сдвояване, чрез QR код. Отговорността е прекомерно огромна и има действителна заплаха от приключване на сензитивна информация “, считат от съсловната организация на лекарите.
Въпреки че в предлагания от Министерство на здравеопазването вид опцията сдвояването на пациентското досие с мобилно приложение да се прави от персоналния доктор е единствено една всред няколко и е с експлицитната спогодба, че това ще се прави при техническа опция, БЛС дефинира като “неприемливо и извънредно несвоевременно вменяването на спомагателни отговорности на персоналните лекари, които са напълно свързани с немедицинска активност и по никакъв метод не са част от диагностично-лечебния развой “.
“Съществуват разнообразни, доста по-сигурни и работещи разновидности за следене и достъпване на данните за предоставените  услуги на жителите. От години разнообразни браншове, боравейки с персонални данни, употребяват сигурни кодове и двойна или тройна верификация и уведомяват жителите за осъществени услуги на тяхно име “, споделиха от Лекарския съюз.
Оттам декларират, че отхвърлят да носят отговорност за приключването на сензитивна информация и считат препоръчаните промени в Наредба № Н-6 за действието на Националната здравноинформационна система, свързани с активността на общопрактикуващите лекари, за недомислени и са срещу въвеждането им.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР