Българският културен институт и Посолството на Република България в Прага

...
Българският културен институт и Посолството на Република България в Прага
Коментари Харесай

Започва 14-ят фестивал за българското кино в Прага

Българският културен институт и Посолството на Република България в Прага провеждат Фестивал на българското кино, който ще се организира от 17 до 20 март в чешката столица.

Във връзка с военната експанзия в Украйна, от която доста хора към този момент са избягали зад граница, от културния ни институт в Чешката република оповестиха, че бежанците от Украйна са добре пристигнали при свободен вход на прожекциите от програмата на Фестивала.

След насилствените коронавирус ограничавания през последните две години в този момент българското игрално кино още веднъж се завръща на огромния фестивален екран в емблематичното пражко кино " Луцерна ".

Любителите на Седмото изкуство в Прага ще могат да видят любимци на българската аудитория: " Като за последно " и " Чичо Коледа " на режисьора Ивайло Пенчев, както и най-касовото родно заглавие за миналата година " Голата истина за група " Жигули ", режисирано от Виктор Божинов, а също и " Бащата " на сполучливия тандем Петър Вълчанов и Кристина Грозева, който преди три години завоюва най-високото отличие " Кристален глобус " на Международния кино фестивал в Карлови Вари.

По традиция фестивалът ще срещне феновете със знакови лица от българското кино. Официални посетители на събитието ще бъдат актьорите Васил Банов и Малин Кръстев, както и добре познатият на фестивалната аудитория със своя шлагер " Летовници " режисьор Ивайло Пенчев.

Специални видеопоздрави към феновете на българското кино към този момент насочиха номинираната за " Оскар " родна актриса Мария Бакалова ( " Като за последно " ), известният в Чехия от работата си с легендата Иржи Менцел артист Иван Бърнев ( " Бащата " ), както и Филип Аврамов, който феновете ще видят в цели три кино лентата - " Чичо Коледа ", " Като за последно " и " Голата истина за група " Жигули ".

През годините Фестивалът на българското кино в Прага се утвърди като обичайната и предстояща с интерес демонстрация от календара на чешката столица. Родните заглавия се прожектират със надписи както на чешки, по този начин и на британски език, което уголемява диапазона на фестивалната публика. Наред с това досегашните издания се откроиха и с паметните срещи на публиката с емблематични фигури от актуалното българско кино - артисти, режисьори, сценаристи, продуценти, измежду които незабравимата Татяна Лолова, Стефка Янорова, Маргита Гошева, Елена Телбис, Филип Аврамов, Стефан Денолюбов, Петър Вълчанов, Николай Волев, Виктор Божинов, Стефан Командарев, Илиян Джевелеков, Ники Илиев, Владислав Карамфилов, Адела Пеева, Асен Владимиров, Матей Константинов и други

Актуална информация и програмата на 14-ия Фестивал на българското кино може да се види на формалната интернет страница на БКИ в Прага: bki.cz. Билети могат да се закупят на касата на кино " Луцерна ", както и онлайн на: kinolucerna.cz.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР