Българският клон на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) реагира остро

...
Българският клон на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) реагира остро
Коментари Харесай

АЕЖ: Прокуратурата иска да е цензор

Българският клон на Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) реагира остро на настояването на управлението на прокуратурата Висшият правосъден съвет да вземе ограничения против " Сега " и " Капитал " поради сериозни изявления. Според организацията дейностите на прокуратурата са " заплашителни ".

Опитите на прокуратурата да лимитира свободата на словото опонират на конституцията, Европейската спогодба за правата на индивида, българското и европейското законодателство, се споделя в мнението. Според АЕЖ всекидневните офанзиви на прокуратурата към медиите, които критикуват течащата сега процедура за одобряване на Иван Гешев като основен прокурор, не просто будят неразбиране, само че са и рисков опит за налагане на цензура. " Като оставим настрани обстоятелството, че сходен нервен жанр на връзка не подхожда на сериозна институция, още по-малко на прокуратурата, желаеме да обърнем внимание, че опитът да се накарат сериозните медии да замълчат по никакъв начин не е безопасен и съставлява заплаха за демокрацията в страната ", се споделя още в позицията на журналистическата организация.

Според тях от прокуратурата и прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет въобще не схващат ролята на публицистиката и философията на демократичната страна. " Едно демократично общество е невероятно както без разделяне на управляващите, по този начин и без сериозни медии, които държат виновни представителите и на трите управляващи ", пишат от АЕЖ. И припомнят, че медиите неслучайно се дефинират като " куче надзирател " на демокрацията. А в своя позиция прокурорската гилдия изиска дебатът към избора на основен прокурор да се води с " доброжелателен звук "  и " приканва обществото и медиите за повече приемливост и отговорност в провежданото разискване на номинираната кандидатура за основен прокурор ".

АЕЖ позволява, че за това неприемливо недоумение роля има и изкривената медийна среда в страната. " Това, че медийни групи, близки до властта, непрекъснато величаят мощните на деня, громят всички техни критици и единственият метод представител на ръководството да попадне под рецензията им е, в случай че загуби позиции, не значи, че ролята на медиите е да венцеславят хората с власт. Напротив, фактът, че една от най-важните позиции в страната ще бъде заета без детайл на състезателност – след изтъкване на един-единствен претендент, би трябвало да е мощен тласък за всяка една уважаваща се медия за следствия, мнения и разбори, по отношение на кадровата политика в прокуратурата ", допълват от организацията. (България е на най-ниското място в Европейски Съюз по медийна независимост съгласно класацията на " Репортери без граници " - 111. И в последния си отчет Европейска комисия обърна внимание на казуса с медийната независимост в страната.) Прокурорската гилдия би трябвало да преразгледа решението си единомислещо да номинира Иван Гешев за основен прокурор и в духа на демокрацията да гарантира процедура, учредена на състезателност, счита асоциацията. Тя се мотивира с това, че заплашителната медийна политика на прокуратурата е налагана точно от Гешев, който сега е зам. основен прокурор.

МЕДИЙНА ГРАМОТНОСТ

АЕЖ предлага да провежда специфични образования за прокурори по медийна просветеност. Асоциацията е създала специфични модули, посредством които участниците се срещат с ролята на медиите, инспекция на достоверността на информацията, схващане на метода на журналистическата работа с източници и така нататък " Смятаме, че това познание ще бъде потребно за представители на прокуратурата и сме подготвени да го споделим с тях в името на публичния интерес ", споделят от организацията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР