Българският износ на стоки е продължил да расте с двуцифрени

...
Българският износ на стоки е продължил да расте с двуцифрени
Коментари Харесай

Износът расте с двуцифрен темп и към ноември

Българският експорт на артикули е траял да пораства с двуцифрени темпове и към ноември, демонстрират данните на националната статистика. Така за 11-те месеца на предходната година цената на продадените зад граница артикули доближава съвсем 62 милиарда лева, което е с 23.3% повече в съпоставяне със същия интервал на миналата година и с 14.3% над равнищата от предкризисната 2019 година

Оценките обаче се базират на паричната стойност на продадените на открито артикули, а не на тяхното количество. Затова растежът ненапълно може да се отдаде и на по-високите цени. Софтуерът на осведомителната система на Национален статистически институт за по-подробни информации за външната търговия обаче се актуализира през последните месеци и данни за изнесените размери липсват.
Извън Европейски Съюз - максимален растеж при храни и горива
Към ноември статистиката регистрира растеж на експорта към страни отвън Европейски Съюз с 20%, като разбивката по стокови групи демонстрира спад само на цигарите. С най-голямо нарастване по отношение на 11-те месеца на 2020 година са продажбите към трети страни точно на артикули с огромен растеж на цените на интернационалните пазари като горива (почти 36%) и храни (ръст от 35%).
Реклама
Основни търговски сътрудници на България са Турция, Китай, Съединени американски щати, Сърбия, Обединеното кралство, Северна Македония, Русия и Украйна, които образуват 58.9% от износа за трети страни.
Европейски Съюз - доста мазнини
Данните за изнесените артикули в Европейски Съюз се обработват с месец забавяне, като последните налични са към октомври 2021 година И демонстрират, че в стойностно изражение продажбите на артикули в Европейски Съюз също расат - с 24.1% по отношение на 10-те месеца на 2020 година

Най-голямо нарастване по отношение на същия интервал на миналата година продължава да се регистрира при продажбите на " Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " (117.8%) и горивата (69.8%). Спад има само при продажбите на тютюн (17.1%).

Към Европейски Съюз е ориентиран две трети от общия български експорт като в Топ 3 на страните с най-вече продажби към октомври са Германия, Румъния и Италия.
Реклама
Експортът към Европейски Съюз единствено през ноември продължава да пораства с по-силен ритъм и е на стойност от над 4.2 милиарда лева, или с съвсем 27% повече в съпоставяне със същия месец на 2020 година Това е най-високата номинална месечна стойност за 2021 година
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Вера Денизова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР