Българският избирател традиционно не прави логичен и дългосрочен избор. На

...
Българският избирател традиционно не прави логичен и дългосрочен избор. На
Коментари Харесай

Иво Христов с опорките на президента: Голяма опасност е, ако бъде създадена коалиция на войната

„ Българският гласоподавател обичайно не прави логически и дълготраен избор. На вота преди няколко дни мнозина гласоподаваха за ГЕРБ, тъй като се опасяват от хаоса, желаят да се върнат към познатото (както гласеше и предизборната реклама на ГЕРБ). Други гласоподаваха за “младите ” (в лицето на Кирил Петков, Асен Василев и компания), с цел да детронират “старите ”. Но всички тези гласоподаватели ще получат едно болшинство на милитаристите, болшинство на войната в новия парламент. 

Това съобщи в ефира на утринния информативен блок на Euronews Bulgaria аленият евродепутат Иво Христов. И добави: Това към този момент проличава по излъчените от ГЕРБ водещи лица в договарянията. Соломон Паси и някогашният президент Плевнелиев са хора, които веят евроатлантическия флаг и вършат войнствени изказвания “.

По думите му, гласоподавателите на десните партии гласоподават за едно, само че рискуват да получат напълно друго: „ Сигурен съм, че никой от тях не би желал да се озове в бомбоубежище, само че се притеснявам, че това може да се случи. Войната в Украйна ескалира. Тя се водеше на територията на Украйна, искри прехвърчаха към Русия заради украинските удари по крайграничните територии, само че с взривяването на „ Северен поток “ войната придобива общоевропейски темперамент, разяснява с опорките на президента Радев обстановката в Украйна евродепутатът.

Според Христов, когато гласоподават за “младите ” против “старите ”, гласоподавателите се поддават на една доста опростенческа алтернатива и в последна сметка избират хора, подготвени да вкарат България във война. 

Евродепутатът счита, че са вероятни всевъзможни разновидности за сформиране на кабинет: „ Червените линии, които чертаят партиите, са на вниманието на по-наивните гласоподаватели, които им имат вяра. Те нямат никакво значение. Българските партии са подготвени да се съешат всяка с всяка в името на властта. За мен огромната заплаха е да не се сътвори коалиция на войната. “

Иво Христов, останал правилен на българския президент, дефинира като „ безусловно верен и доста умен ход “ решението на Радев да не се включи в декларацията на деветимата президенти от Централна и Източна Европа, изразяваща поддръжка за участието на Украйна в НАТО. 

„ Ние постоянно разясняваме „ Европа на две скорости “ като заплаха за България да отпадне в резултат на някакви центробежни процеси. В момента обаче следим по какъв начин НАТО се трансформира в алианс на две скорости. От едната страна имаме източноевропейските страни, намиращи се в периферията на Русия, които употребяват корав език и упорстват за все по-силен ангажимент на Алианса в Украйна. От другата страна – страни от дълбокия гръб, някои от тях – даже оттатък океана – които се задоволяват с финансова помощ и политическа поддръжка. Скоро този алианс на две скорости може да се окаже доста неподходяща рамка за България, защото ние сме част от страните на първа линия в спора ", разяснява Христов, правейки индиректни внушения, че за България участието в Алианса е сложено на тестване, което е в цялостен прорез с действителността. 

Според Христов не е правилно и това, че позицията на президента ни слага в изолираност в Европа: „ Той би трябвало да мисли за българския интерес, което и прави, а не да се срами от това по какъв начин ще бъде погледнат. Това е безконечната българска илюзия – че би трябвало да робуваме на непознатото мнение, по тази причина и непознатото мнение ръководи нашите дейности. Ние би трябвало да се ръководим единствено от личния си, български интерес ", аргументира се евродепутатът, който явно приравнява българския интерес към задължението ни да бъдем неприкосновено правилни на Путин и Русия. 

Иво Христов изрази мнение, че България е по-близо до присъединението си към Шенген. 

„ Изискванията от дълго време са изпълнени. Дали ще стане, не мога да предсказвам. През миналите месеци България, без да слага никакви условия, сне ветото върху договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз. Това беше извънредно аматьорско държание от страна на кабинета „ Петков “. Междувременно стартира и войната в Украйна, а България одобри на своя територия над 100 000 украински бежанци – хора без визи, без документи. Всичко това се оказва обикновено и задоволително за Европа. За сметка на това, стотиците хиляди българи, които работят в Шенгенската зона и способстват за благоденствието на тамошните стопански системи, биват проверявани по границите. Това е значителен мотив за приемането ни в Шенген. “
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР