Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и

...
Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и
Коментари Харесай

Румен Радев: Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни връзки

Българският и съветският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и огромен принос за това имат Българската православна черква и Руската православна черква - още от делото на Светите братя Кирил и Методий и преместването на славянската книжовност в Русия. Това съобщи президентът Румен Радев, който беседва на " Дондуков " 2 през днешния ден с Негово Светейшество Кирил, патриарх на Москва и на цяла Русия, представен от прессекретариата на президента.

 © Българска телеграфна агенция
В срещата е взел участие и Негово светейшество Българският патриарх Неофит.
" Убеден съм, че със своето дело православните църкви на двете страни ще продължат да способстват за нашето културно и духовно доближаване ", декларирал още президентът.
През последните години в Русия са издигнати хиляди православни църкви и манастири, а Руската православна черква развива дейна обществена активност, ориентирана и към младежите, уточни патриарх Кирил.

Държавният глава оцени високо присъединяване на съветския патриарх в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Освобождението на България и акцентира, че народът ни пази загатна за Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година и България почита паметта на воините, починали за нейното избавление.
" Така както църквата се бори за душата на всеки човек, по този начин и ние сме признателни към паметта на всеки боец, сражавал се в съветската войска под знамената на император Александър II и умрял за българската независимост, без значение от неговата народност ", акцентира Румен Радев.
Патриарх Кирил от своя страна оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 година
" Паметта за героичната битка на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите нации. И по тази причина бих желал да помоля и Вас, и българските институции да съхраняват тази памет, без значение от политическата обстановка ", съобщи патриарх Кирил.  Патриарх Неофит и съветският патриарх Кирил отслужиха Съборна Света литургия Патриарх Неофит и съветският патриарх Кирил отслужиха Съборна Света литургия
Съборна тържествена литургия отслужиха в храм-паметника "Св. Александър Невски " двамата патриарси - българският Неофит и съветският Кирил. Посещението на...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР