Българският и европейският баскетбол потъна в скръб дни след Коледа

...
Българският и европейският баскетбол потъна в скръб дни след Коледа
Коментари Харесай

Почина Валентин Лазаров - един от най-добрите български баскетболни съдии

Българският и европейският баскетбол потъна в тъга дни след Коледа и преди Нова година. На 89-годишна възраст от този свят си отиде Валентин Лазаров - един от четиримата родни представители в Залата на славата на Международната баскетболна федерация (ФИБА). Той беше признат през 2013 година

Лазаров е един от най-уважаваните представители на съдийството. Починал е след малко боледуване, оповестяват от.



Той е роден е на 05 октомври 1931 година в София. Играе и носи капитанската лента в отбора на Софийската политехника в интервала 1949-1954 година

През 1950 година става арбитър, а от 1958 до 1983 година управлява интернационалните срещи от календара на ФИБА. Рефер е на над 440 интернационалните мачове и финали на международни, европейски, африкански и азиатски континентални шампионати, финали и финални шампионати за Купа " Корач ", Купа " Ронкети ", Купа на европейските първенци. Има 10 участия на олимпийски игри.

Снимка: fiba.com

От 1980 година е един от най-уважаваните и ценени инструктори на ФИБА, като организира над 330 съдийски семинара в 116 страни. Комисар на Централата е сред 1983 и 2007 година От 1976 година е член на Техническата комисия на ФИБА, сред 1992 и 2005 година е в формалният орган, който пояснява разпоредбите на играта за международната централа. Автор е на 2 книги за баскетболното съдийство и голям брой публикации по тематиката. През 2002 година получава и Баскетболен Оскар от ФИБА, а през 2006 година ФИБА Африка му връчва наградата „ Абд-Ел-Азем Ашри “.

През 1962 година е определен за Най-добър арбитър в Европа. Получава званието Почетен арбитър на ФИБА през 1976 година Носител на най-престижните оценки в българския баскетбол – " Златна свирка " и Приз за изключителни заслуги към българския баскетбол. Той е почетен жител на София и от 2005 година е Почетен ръководител на баскетболната съдийска комисия.

Снимка: fiba.com

Два пъти е притежател на почетен знак „ За особени заслуги “ на Българския съюз за физкултура и спорт. Награден с Купата на ФИБА за „ Изключителен принос в баскетболната игра и баскетболното съдийство “ през 2002 година

" Мъката от загубата е огромна! Той бе институция освен в българския, само че и в европейския и международния баскетбол. И през днешния ден името му е една от емблемите, когато става дума за български баскетбол по света ", показа президентът на БФБаскетбол Георги Глушков.

Снимка: Lap.bg

Останалите родни представители в Залата на славата на ФИБА са съдията Артеник Арабаджян и двама от именитите ни играчи - Ваня Войнова и Атанас Голомеев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР