Българският хелзинкски комитет (БХК) обжалва отказа на Софийската градска прокуратура

...
Българският хелзинкски комитет (БХК) обжалва отказа на Софийската градска прокуратура
Коментари Харесай

БХК обжалва отказа на Прокуратурата да разпусне партия Възраждане

Българският хелзинкски комитет (БХК) апелира отхвърли на Софийската градска прокуратура да желае от съда разпускането на партия " Възраждане ".

След изпратен от тях сигнал, подписан и от редица общественици,в завършек на юли м.г. до и. ф. основен прокурор Борислав Сарафов, беше отритнат от Прокуратурата.Наблюдаващият прокурор одобри, че разпускането на политическата партия би било непропорционална и радикална интервенция.

" Възраждане " е парламентарно показана, тя предстои на надзор от административните органи по Закона за политическите партии, а членовете и симпатизантите ѝ по този начин също и по Закона за Министерство на вътрешните работи. Прокуратурата също има инструментариум, в случай че има данни за закононарушение. А " Възраждане " не е рискова, защото няма шансове да ръководи сама, са част от причините на градската прокуратура, която цитира и богата процедура на съда в Страсбург.

БХК обаче упорства Софийската апелативна прокуратура да анулира това разпореждане и " да бъдат оценени в цялост обстоятелствата по проблема и да се отстранят очевидните неточности, да вземем за пример превратното цитиране на решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) ".

От наличието на постановлението се схваща също, че до момента прокуратурата не е подхванала нищо по следствие и изясняване на обстоятелствата и събитията, с които 120 жители се обърнаха към и.ф. основния прокурор Сарафов, обезпокоени от активността на " Възраждане ", счита правозащитната организация.

Според БХК постановлението е единствено видимо юридически издържано и авторитетно. В жалбата са допълнени и нови антисемитски дейности на " Възраждане ", които съгласно БХК дават съображение и за прекратяването, и за разпускането на партията.

" Главният прокурор още не е дал отговор дали счита да сезира Конституционния съд ", възмущават се от БХК.

Конституционният съд също може да разгласи партия за противоконституционна, което пък е съображение за закриването ѝ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР