Българският газопреносен оператор Булгартрансгаз“ ЕАД и операторът на газопреносната система

...
Българският газопреносен оператор Булгартрансгаз“ ЕАД и операторът на газопреносната система
Коментари Харесай

РС Македония ще получава 500 000 куб. метра газ дневно през България

Българският газопреносен оператор „ Булгартрансгаз “ ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Северна Македония „ ГА-МА “ АД подписаха съглашение за междусистемно свързване за точката Кюстендил/Жидилово. Така Северна Македония ще получи опция за диверсификация на газовите доставки, споделят от българското енергийно министерство.

Документът бе подписан в наличието на служебния министър на енергетика Росен Христов, министъра на стопанската система на Република Северна Македония Крешник Бектеши и дипломат Агнеса Руси в Министерството на енергетиката през днешния ден.

„ Документът е плод на дълготраен труд и се подписва в миг, в който Република Северна Македония ще има опция за диверсификация на източниците и доставчиците на природен газ. Той е резултат от една пътна карта, която сме начертали дружно с нашите сътрудници. Те ще могат да доставят полутечен природен газ и да употребяват нашето вместилище в Чирен “, сподели Владимир Малинов, изпълнителен шеф на националния газопреносен оператор „ Булгартрансгаз “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изпълнителният шеф на „ ГА-МА “ АД Александър Арсич пък уточни, че това е контракт, който дълго време е бил подготвян. „ С него ние реализираме либерализация на пазара на природен газ “, сподели той.

Ще използваме настоящата инфраструктура и съгласно подписания през днешния ден документ ще пренасяме към нашите съседи по 500 000 куб. метра природен газ дневно, уточни още Малинов.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР