Българският футболен съюз публикува сърдито писмо днес по адрес на

...
Българският футболен съюз публикува сърдито писмо днес по адрес на
Коментари Харесай

БФС: През годините сме помагали много на един конкретен клуб, който днес протестира срещу нас- ЦСКА

Българският футболен съюз разгласява ядосано писмо през днешния ден по адрес на ЦСКА и почитателите на клуба, които проведоха палатков лагер в символ на митинг пред Националната спортна база в Бояна. В него са посочени годините, в които „ алените “ са се употребили с благоразположението на административния орган.

Ето и цялото известие на федерацията, оповестено без редакторска интервенция:

Ръководството на Българския футболен съюз и президентът Борислав Михайлов във времето неведнъж акцентират, че функционалността на БФС е да бъде в интерес на всички свои членове - и не съществува клуб, който да е по-привилегирован или по-неглижиран от останалите. В последните години футболната централа неведнъж се е сблъсквала със противоречиви, деликатни и съвсем невъзможни за решение проблеми, в които безусловно постоянно е правила всичко по силите си, и даже оттатък тях, с цел да спомага за естественото действие на клубовете и респективно да задоволи упованията на всички техни последователи.

Доста постоянно в този интервал напъните бяха и са ориентирани към един съответен клуб, по подигравка на ориста - тъкмо този, които нападна най-яростно управлението на БФС.

Българският футболен съюз в никакъв случай не се е стремял да си приписва заслуги за решаването на проблемите на футболните клубове; поради актуалните събития обаче държим да срещнем спортната общност с всички обстоятелства и условия, касаещи връзките БФС-ЦСКА.

Всички изложени данни са изцяло достоверни и БФС разполага с нужната документи, с цел да ги удостовери.

2008 година

Лицензионната комисия на БФС лишава лиценза на ЦСКА поради неизпълнени 17 параграфа по лицензионните критерии, в това число обилни финансови задължения. Клубът не е позволен до присъединяване в Шампионската лига, а съгласно разпоредбите на УЕФА не би трябвало да получи право на присъединяване и в професионалния футбол в България. Въпреки това е изработен компромис и клубът продължава присъединяване си в А група, въпреки че с това решение БФС поема сериозен риск пред УЕФА.

2013 година

Поради финансови усложнения ЦСКА самосиндикално отхвърля присъединяване в европейските клубни шампионати. Първоначално клубът е вписан в жребия за ЕКТ, като с помощта на персоналните старания и контакти на Борислав Михайлов (по това време член на Изпълнителния комитет на европейската централа), българската квота се пази до последно и даже представителят ни попада като неназован участник от България. След финалния отвод на ЦСКА да заеме позицията, Ботев (Пловдив) е позволен до присъединяване. Въпреки напъните на БФС и доброволния самоотвод (за който БФС има нужните документи), управлението на ЦСКА упреква футболния съюз за случилото се, а централата на „ Иван Асен II “ е атакувана от гневни почитатели.

2016 година

След банкрута на ПФК ЦСКА АД и едногодишния престой на клуба в третото равнище на футбола ни, на 5 юли 2016 година, вземайки поради обществената значителност на ЦСКА, Изпълнителният комитет на БФС утвърждава разформироването на „ А “ ФГ, „ Б “ ФГ и „ В “ ФГ. На тяхно място се основават Първа професионална лига, Втора професионална лига и Трета лига. В новата Първа лига е поканен и новосформираният ПФК ЦСКА-София – клуб с нова регистрация, седалище и декларирано желание за идно придобиване на спортните активи, марки и история на намиращия се в процедура по неплатежоспособност ПФК ЦСКА АД.

По този метод Българският футболен съюз прави следващ поклон към голямата маса почитатели на ЦСКА, с цел да могат те да следят тима си в първото равнище на футбола ни.

2017 година

На 7 юни 2017 година Лицензионната комисия на БФС афишира тимовете с издадени лиценз за евротурнирите и Първа лига, измежду които е и ЦСКА-София (с дата на издаване на лиценза 29 май 2017 г.). УЕФА обаче не признава клуба за участник в ЕКТ, защото го приема за новооснован, надлежно без право да играе в интернационалните шампионати в продължение на три сезона. Клубът завежда дело против УЕФА в спортно-арбитражния съд (КАС) в Лозана. На предварителното чуване на 16 юни 2017 година, с помощта на напъните на БФС, УЕФА удостоверява пред съда, че ЦСКА-София е постоянен участник в евротурнирите.

Въпреки това на 19 юни 2017 година в 13:55 ч (5 минути преди началото на жребия за първите кръгове на турнира) УЕФА изважда ЦСКА-София от жребия за Лига Европа и включва на негово място Дунав 2010 (Русе).

Една седмица след изваждането на клуба - на 26 юни 2017 година, КАС отхвърля да разпореди връщането на ЦСКА-София в Лига Европа до решение на делото, с което дефинитивно клубът остава отвън евротурнирите за сезон 2017/2018 година

В настоящите проблеми на ЦСКА-София с задължения към някогашни футболисти и техни сътрудници, и налаганите трансферни наказания от страна на ФИФА, Българският футболен съюз постоянно е осигурявал нужното подпомагане на клуба и е реагирал стремително в услуга на ЦСКА-София.

2022 година

ЦСКА-София е единственият представител на Първа професионална лига, взел участие в изцяло нелегитимното и противоуставно събиране на клубове в НДК, провъзгласено за „ конгрес “. За своеволието, противоречащо с всички писани и неписани правила, клубът е осъден само с финансова санкция и самостоятелна глоба за представителя си.

Въпреки това последователите на клуба, чийто ползи Българският футболен съюз постоянно е защитавал както на родна, по този начин и на интернационална почва, провеждат митинг против същия този Български футболен съюз. Протест, обязден от нездрави персонални упоритости на самопровъзгласила се за президент фигура, целяща само да раздели футболната общност за реализиране на користните си цели.

Виждате ли парадокса?

Гореизложеното е единствено откъс от дългата поредност случаи, в които управлението на Българския футболен съюз по всякакъв начин е пособие на ЦСКА, а след това се е превръщало в дежурен провинен за проблемите, главно породени от недобросъвестното ръководство на клуба през годините.

Наясно сме, че БФС е в непрекъснатата роля на нужния грешник; също по този начин сме наясно, че няма ненаказано положително – само че с публикуването на тази достоверна фактология оставяме на всеки самичък да направи извод кой и защо е отговорен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР